Dezumidificam.ro Author

Tu stii de ce ti se aburesc geamurile iarna?

De ce se aburesc geamurile si care sunt solutiile pentru cei care se confrunta cu acesta problema.

Anotimpul rece isi intra din ce in ce mai mult in drepturi, iar meteorologii nu au vesti bune pentru iarna care urmeaza. Prognozele pe termen lung prevestesc, de altfel, o iarna a extremelor, scrie digi24.ro.

Cand temperaturile scad afara, geamurile aburite sunt ceva cat se poate de comun. Aceasta este, insa, sursa multor probleme: vizibilitate redusa, scurgeri de apa pe tocurile din lemn sau pereti si chiar geamuri inghetate, cand gradele scad mult in termometre.

Cum se formeaza aburul de pe geamuri

Acest abur care se acumuleaza pe geamuri este o forma de condens, de fapt, cauzat de umiditatea prea mare din locuinte, care intra in contact cu suprafata rece a geamurilor.

Acelasi fenomen este vizibil pe oglinda din baie, dupa ce facem dus, sau pe paharul in care se toarna vara o bautura rece.

Aparitia condensului pe geamuri ar trebui sa fie un semnal de alarma, pentru ca umezeala excesiva din casa poate crea probleme mult mai grave.

Cum stii ca ai o problema cu umiditatea excesiva

Exista trei situatii in care condensul apare temporar si care nu ar trebui sa ne ingrijoreze: daca locuinta este nou construita sau reamenajata, la inceput de sezon rece, atunci cand pornim caldura pentru prima data, si daca in casa au loc schimbari bruste de temperatura.

Insa, daca ati izolat recent casa si ati schimbat si ferestrele pentru a elimina orice cauza a pierderilor de caldura, iar geamurile au inceput abia acum sa abureasca, este cat se poate de clar ca umiditatea excesiva reprezinta o problema. Fenomenul se manifesta abia acum pentru ca inainte pierdeati mult aer cald.

Care sunt insa cauzele umiditatii excesive

Exista nenumarati factori care pot duce la cresterea umiditatii din locuinte. Sistemele de incalzire, plantele in exces sau gatitul sunt numai o parte dintre aceste cauze.

Umiditatea ideala in locuinte se calculeaza in functie de temperatura din exterior. Astfel, daca afara sunt -7 grade Celsius, in casa nu trebuie sa se inregistreze o umiditate mai mare de 30-35%. Daca temperaturile de afara scad si mai mult, asigurati-va cu umiditatea din locuinte nu depaseste 25%.

Cum putem insa sa controlam eficient umiditatea din locuintele noastre. 7 solutii simple

Cea mai buna solutie pentru a elimina definitiv problema umiditatii excesive din locuinta este folosiea unui dezumidificator. Este varianta cea mai recomandata si de specialisti, pentru ca umiditatea excesiva din locuinte este foarte periculoasa pentru sanatate.

Exista si alte solutii pentru a scapa de umiditate, insa trebuie sa aveti in vedere faptul ca acestea nu elimina decat temporar problema, singura solutie pe termen lung fiind dezumidificatorul:

  • Aerisirea incaperilor;
  • Montarea unui ventilator in baie sau deschiderea geamului dupa fiecare dus, daca exista unul;
  • Folosirea hotei atunci cand gatiti;
  • Nu udati plantele in exces, mai ales pe timpul iernii;
  • Daca locuiti la casa, mentineti beciul si podul cat mai uscate;
  • Apelati la ajutorul unui specialist care poate evalua sistemul de ventilatie a casei si va poate face niste recomandari.

Stiti si alte trucuri de eliminare a umiditatii excesive din locuinte, pe timp de iarna?

Sursă foto: Shutterstock.com