Mucegaiul – ucigasul ascuns din casele noastre. Semnele care indica infestarea

Mucegaiul ucigasul ascuns din casele noastre

Nu conteaza cine esti sau unde locuiesti, daca in casa ta exista depuneri de mucegai, acestea trebuie eliminate de urgenta, pentru ca pot fi foarte periculoase.

Daca simti un miros greu in casa si nu ai un dezumidificator, s-ar putea ca undeva, pe la colturi si departe de vedere, sa se fi format mucegaiul. Din pacate, vestea proasta este ca, de cele mai multe ori, mucegaiul toxic este invizibil ochiului liber. Iar efectele asupra sanatatii pot fi devastatoare.

Inca din vremuri stravechi, medicina ne spune ca aerul proaspat si curat este unul dintre cele mai importante elemente ale sanatatii noastre fizice si mintale. Cu alte cuvinte, fara aer curat, corpul nu poate functiona la capacitate maxima. Iar atunci cand organismul ne joaca feste, la fel o va face si psihicul nostru, impiedicandu-ne sa gandim clar si sa luam decizii cu usurinta.

Fara oxigen, oamenii nu pot supravietui. Cu un aer poluat putem sa ne sustinem, insa nu fara ca boala sa se instaleze, mai devreme sau mai tarziu, in functie de rezistenta organismului nostru in fata agentilor patogeni.

Tocmai din acest motiv, medicii asociaza depunerile de mucegai din casa unei palete largi de afectiuni, nu numai alergiilor de tip respirator. Asta in timp ce unele studii asociaza inhalarea sporilor de mucegai toxic depresiei sau chiar unor cazuri bizare de deces.

Si daca nu era de ajuns, alte cercetari in domeniu demonstreaza ca, la fiecare gura de aer pe care o inhalam, introducem in organism mai multe substante toxice decat oxigen.

Unde se ascunde mucegaiul?

Cele mai multe tipuri de mucegai sunt ciuperci microscopice care cresc pe o gazda, cum este, de exemplu, o felie de paine, sau pe un blat de bucatarie umed. Mucegaiul de culoare verde care apare de obicei pe paine si care este vizibil ochiului liber este format din sute sau mii de spori conectati intre ei prin intermediul unor brate tubulare, pentru a crea un singur organism. Pe langa aceste organisme vizibile, in aer poate pluti o cantitate surprinzatoare de spori de mucegai, invizibili fara ajutorul unui microscop. Tocmai de aceea, de mult ori, mucegaiul poate fi greu de depistat si, mai ales, greu de indepartat. Tot ce vei simti este un miros greu.

In cantitati mici, sporii de mucegai nu sunt periculosi. Acestia devin o amenintare pentru sanatate doar in momentul in care problema scapa de sub control sau atunci cand spori de mucegai toxic sunt inhalati de persoane foarte sensibile.

Medicii asociaza inhalarea sporilor de mucegai cu numeroase probleme respiratorii, cu reactii alergice, cu afectiuni ale sistemului nervos sau cu episoadele depresive.

Dintre toate tipurile de mucegai, cele mai periculoase sunt cele care produc micotoxine, exrem de daunatoare si pentru copii, si pentru adulti, si pentru animalele de companie. Inhalarea unei cantitati mari de micotoxine poate provoca moartea.

Cateva statistici despre pericolele care vin la pachet cu depunerile de mucegai din locuinte:

  • Legatura dintre mucegai si depresie a fost stabilita in urma unui studiu revolutionar dat publicitatii in 2007;
  • Un alt studiu cu rezultante socante a stabilit ca aerul din locuintele americanilor poate fi, in unele cazuri, mai toxic decat cel din mediul inconjurator. Locuitorii SUA petrec 90% din timp in interiorul cladirilor si 60% din timp in propria locuinta;
  • In casele din SUA exista peste 1.000 de tipuri diferite de mucegai;
  • In lume exista insa peste 100.000 de specii de mucegai;
  • Specia de mucegai negru-verzui Stachybotrys chartarum este una dintre cele mai agresive si poate provoca decesul.

Cum supravietuieste mucegaiul toxic in casele noastre

Mucegaiul se poate forma pe orice substanta organica si iubeste mediile umede si calde. Asadar, se poate forma pe fructe, pe peretii de la baie, pe ziare vechi, pe tapet si pereti sau chiar in interiorul hainelor din piele. De cele mai multe ori, apare in pivnite si bai, locurile cele mai umede din casa. Insa se poate forma oriunde, tocmai de aceea, mai ales in timpul sezonului cald, este bine sa aveti in functiune cel putin un dezumidificator in casa.

Sporii de mucegai se pot lipi de trupul nostru sau de cel al animalelor de casa si astfel ajung sa infesteze noi si noi suprafete din locuinta.

De foarte multe ori, casele nostre sunt infestate cu mucegai format in crapaturile peretilor sau in alte locuri ascunse privirii. Tocmai de aceea, suntem expusi fara ca macar sa stim posibilelor efecte devastatoare pe care le poate avea.

Mucegaiul este in epoca moderna o problema pe care de multe ori o ignoram sau nici macar nu suntem constienti ca exista. Tocmai de aceea este extrem de important sa fii atent la semnele care indica o infestare a locuintei – de exemplu, mirosul neplacut, greu – si sa iei masuri imediate de protectie.

Sursă foto: Shutterstock.com