Ce efecte nocive are aerul uscat si cum mentii umiditatea ideala a casei

Intr-o lume cu factori de risc tot mai diversi, calitatea aerului tine sa pice pe ultimele locuri in topul atentiei noastre. Preocupati de o alimentatie sanatoasa sau de reducerea nivelului de stres pe care il resimtim zilnic, realizam necesitatea unui climat de calitate in casa abia atunci cand efectele se fac deja simtite. Sanatatea familiei atarna de acesta, iar acelasi lucru se poate spune si despre aspectul cat mai salubru al locuintei.

Pe termen lung, nimeni si nimic nu scapa de impactul aerului prea uscat. Cantitatea prea mica de vapori de apa are, insa, efecte imediate asupra confortului termic resimtit de fiecare dintre membrii familiei.

Ce importanta are umiditatea echilibrata a aerului

Masura in care aerul uscat te va afecta depinde de timpul pe care il petreci la interior. Daca in tot timpul anului ai libertate de miscare deplina, anotimpul rece te va tine mai mult in casa, iar acest lucru te va aduce in situatia de a constata in mod direct efectele unui aer de calitate scazuta. Un caz aparte il reprezinta bebelusii sau copiii aflati la varsta prescolara, care isi petrec in casa un numar de ore peste media obisnuita. In lipsa unui aer bine oxigenat si trecut cel putin printr-un purificator, ei sunt expusi unor boli inflamatorii ale cailor respiratorii, precum si alergiilor. Pentru persoanele adulte, existenta unui microclimat nepotrivit al casei, in care umiditatea nu este cuprinsa intre 40 si 60%, este unul dintre factorii ce pot slabi imunitatea si agrava afectiunile tractului respirator.

 

Ce indicii iti arata ca aerul din casa ta este prea uscat

Momentul in care efectele unui aer prea uscat se fac simtite cel mai clar este dimineata. Daca te trezesti cu o senzatie de usturime a nasului, cu buzele uscate si cu gatul iritat, este bine sa verifici nivelul de umiditate din casa ta, folosind aparate de masura potrivite, cum ar fi termohigrometrul. Cei mici se vor manifesta zgomotos, din cauza senzatiei incomode, iar crustele de pe nas vor indica foarte clar faptul ca respira pe gura, din cauza aerului prea uscat. Reprizele prelungite de tuse nu fac decat sa agraveze starea de disconfort, iar administrarea medicamentelor specifice racelilor nu vor avea niciun efect, pentru ca nu vor viza in mod direct cauza. Nu in ultimul rand, aparitia fisurilor in zugraveala si in textura mobilierului ti-ar putea arata ca te confrunti cu o problema grava.

 

Cum pastrezi umiditatea camerelor la nivel optim

In lupta cu umiditatea prea mica a locuintei trebuie folosite mijloace potrivite cu gradul de severitate cu care se manifesta problema. Odata cu scaderea sub pragul de 20% a umiditatii, efectele nefaste asupra sanatatii se manifesta mai frecvent, iar riscurile pe termen lung sunt tot mai mari. Astfel, una dintre cele mai accesibile si uzuale metode este asezarea unui recipient cu apa pe caloriferul incalzit, dar sunt foarte numerosi si cei care apeleaza la plantele decorative sau, pur si simplu, la pulverizarea periodica a unor vapori fini de apa. Departe de a fi doar niste mituri, aceste metode nu exceleaza, totusi, la capitolul eficienta, iar din aceasta cauza alegerea unui umidificator se traduce prin rezultate mai bune, obtinute cu rapiditate.

Desi pare mai greu de crezut, pentru a ridica umiditatea dntr-o incapere de la un nivel de 20-25% la 50% este nevoie de un aport de umiditate de ordinul a cativa litri de apa, asta in conditiile in care nu ar exista schimburi intre aerul din interior si cel din exterior – care iarna este foarte uscat. Iar pentru a difuza o asemenea cantitate de umiditate in aer intr-un termen de cateva ore, este nevoie de un aparat special, un umidificator, nemaifiind de niciun folos cele cateva sute de grame ce se pot evapora dintr-un vas pus pe soba saau calorifer.

Problema unui aer prea uscat nu este doar acasa, ci si in spatiile de lucru, in birouri, sali de asteptare, sali de intalnire, sali de curs sau diverse alte locatii inchise unde se petrece mult timp. Aici este nevoie de umidificatoare profesionale sau umidificatoare semiprofesionale cu o capacitate de a difuza in aer zeci de litri de apa in interval de 24h.

Din fericire, solutii exista pentru orice tip de incapere. Important este sa le cunoastem si sa le alegem corect.

 

Nu putem ignora importanta nivelurilor optime de umiditate a locuintei, iar informatiile de mai sus iti vor fi utile pentru a face o schimbare in bine si la tine acasa sau la locul de munca. Fie ca alegi metodele traditionale, fie ca mergi pe calea tehnologiei, ai toate motivele sa actionezi cat mai curand.

 

Credit foto: Shutterstock