Ce aparatura iti este utila la restaurarea unei case vechi – sfaturi utile

Cand vine vorba de o casa veche in care vrei sa locuiesti, primul lucru care iti vine in minte este sa-i pastrezi autenticitatea si totodata sa creezi conditiile optime pentru a te bucura de confort. De la podele, sistemul electric, sistemul de ventilatie sau cel de incalzire, pana la rezistenta acoperisului sau calitatea ferestrelor, restaurarea presupune lucrari de precizie, pe care este bine sa le faci cu ajutorul specialistilor.

Tot acest proces, insa, nu ar putea fi posibil fara aparatura performanta care, pe de-o parte iti usureaza munca, iar pe de alta iti asigura rezultate de calitate si durabile. Mai jos ai cateva exemple in acest sens.

 

Masuratorile corecte, primul pas in procesul de restaurare

Inainte de a incepe lucrarile de restaurare este bine sa faci o evaluare a situatiei ca sa stii de la ce pornesti, iar pentru aceasta, aparatele de masurat si termohigrometrele iti vin in ajutor, fie ca este vorba de nivelul radiatiilor, al zgomotului, al umiditatii, temperatura sau distante. Iata cateva exemple in acest sens:

  • anemometrele – ca sa vezi daca in locuinta este un sistem eficient de ventilatie poti folosi un anemometru pentru a masura viteza curentului si temperatura aerului;
  • sonometrele – cu ajutorul unui astfel de aparat poti masura nivelul decibelilor. Vei sti, astfel, daca e nevoie sa-ti izolezi fonic locuinta sau nu;
  • higrometrele – un nivel al umiditatii prea mic sau prea mare poate fi periculos pentru sanatate si, in plus, afecteaza tencuiala, mobilierul si nu numai.

Pe langa acestea, mai poti folosi detectoare de radiatii, aparate care masoara grosimea stratului de vopsea sau camere cu termoviziune, care detecteaza obiectele din cele mai ascunse locuri ale unei constructii.

 

Aparate de uscare pentru restaurarea casei vechi

Restaurarea unei case vechi presupune o multime de lucrari, printre care refacerea podelelor, a tencuielilor, a zidariei sau a decoratiunilor interioare. Si cu toate ca stii ca presupun multa migala si rabdare, poate nu iti doresti sa dureze luni in sir pana sa fie gata. Unul dintre motivele pentru care procesul de renovare poate fi incetinit este un nivel prea mare al umiditatii, care are drept rezultat faptul ca materialele folosite nu se usuca.

 

De pilda, vrei sa pui parchet sau sa-l schimbi pe cel vechi, iar pentru asta este necesara uscarea sapei. Ca sa nu astepti prea mult, poti folosi un dezumidificator profesional, care iti va asigura conditiile optime de umiditate pentru montarea parchetului. In acelasi timp, un astfel de aparat te va ajuta si daca se intampla ca lucrarile sa trebuiasca sa fie continuate pe timp de iarna sau daca te-ai confruntat cu vreo inundatie.

O alta varianta pe care o ai la indemana este sa utilizezi o aeroterma sau un tun de caldura, in functie de cat de mare este casa pe care vrei sa o restaurezi.

 

Citeste si: Uscarea sapei. Cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere

 

Mentine aerul curat in locuinta

Studiile au demonstrat ca nivelul optim de umiditate pe care trebuie sa-l mentinem in spatiile inchise este intre 40 si 60%. Aceasta pentru a evita aparitia unor afectiuni medicale si pentru a nu favoriza dezvoltarea mucegaiurilor, a bacteriilor sau a alergenilor. Folosirea unui umidificator sau al unui dezumidificator, in functie de situatie, te poate ajuta in acest sens.

Mentinerea unui aer curat in locuinta nu este legata doar de umiditate, ci si de modul in care reusesti sa scapi de cat mai multe dintre particulele nocive care plutesc in aer. Un purificator de aer cu filtre HEPA poate retine pana la 99% dintre acestea. In functie de model, poti opta pentru un aparat care este dotat cu ionizator si ultraviolete pentru a elimina inclusiv mirosurile neplacute sau monoxidul de carbon.

 

Foloseste aparatura moderna ca sa asiguri temperatura corecta

Atunci cand restaurezi o casa veche este bine sa ai o gandire de perspectiva si sa acorzi atentie detaliilor. Daca vrei ca locuinta ta sa iti ofere confortul dorit, atunci nu poti sa nu iei in calcul si asigurarea temperaturii corecte. In functie de conditiile de mediu in care se afla casa, dar si de stadiul de degradare, este posibil sa fie nevoie de lucrari de izolare a peretilor.

Studiile au demonstrat ca diferenta optima dintre temperaturile exterioare si cele din interior nu trebuie sa fie mai mare de 5-6 grade. Poti folosi pentru asta aerul conditionat sau aerotermele. Este foarte important, insa, ca atunci cand faci restaurarea sa te asiguri ca lucrarile de anvelopare sau de refacere a caramizilor, de reparare a tencuielilor, de renovare a acoperisului (daca este cazul) sunt de calitate. Apoi, tot pentru mentinerea temperaturii optime in locuinta, este posibil sa trebuiasca sa inlocuiesti usile si ferestrele. In acest sens, este bine sa apelezi la sfaturile expertilor in domeniu.

 

Asadar, inainte de a incepe lucrarile de restaurare a unei case vechi, asigura-te ca ai facut masuratorile corecte in ceea ce priveste nivelul umiditatii, al temperaturii sau al radiatiilor si ca un expert evalueaza stadiul de degradare a locuintei. Apoi, nu ezita sa folosesti aparatura moderna, care sa te ajute sa realizezi lucrarile eficient si repede. Nu in ultimul rand, ai grija la sistemul electric, de incalzire si de ventilatie pentru a te putea bucura de confortul dorit.

 

Sursa foto: Shutterstock