Cum scapi rapid de umezeala peretilor in cazul unei inundatii in casa

Inundarea casei poate fi o problema serioasa pentru locuinta ta. Poate provoaca pagube semnificative daca nu este controlata in timp util. Cauzele pot fi multiple – un robinet lasat deschis, o teava sparta sau un furtun montat gresit la masina de spalat, de exemplu –  insa important este sa iei rapid masurile necesare pentru a limita daunele.

Umezeala excesiva din casa contribuie la deteriorarea peretilor si a pieselor de mobilier, la aparitia igrasiei si a mucegaiului si, implicit, la raspandirea unui miros neplacut in intregul spatiu. Tocmai din acest motiv, ar fi bine sa stii din timp ce ai de facut intr-o astfel de situatie si care sunt pasii de urmat in cazul unei inundatii acasa.

 

Gaseste sursa problemei

De multe ori, rezolvarea va fi una simpla: fie inchizi rapid robinetul, fie opresti masina de spalat pana scoti toata apa si reglezi furtunul. Alteori insa, este posibil ca sursa inundatiei sa fie o teava sparta, caz in care s-ar putea sa fie nevoie sa spargi peretii (si nu doar pe cei din casa ta, ci si pe cei din locuintele vecinilor) pentru a face reparatiile necesare.

Indiferent de situatie, primul pas este sa opresti curentul electric, sa scoti prelungitoarele din zona in care apa ar ajunge la ele, sa inchizi robinetele de la sursele de alimentare cu apa (inclusiv pe cel de la subsolul blocului sau al casei, in cazul in care e vorba de o fisura a tevilor) si sa gasesti o echipa de specialisti care sa se ocupe de lucrarile de remediere.

Usuca rapid peretii si pardoseala

Odata gasita si izolata sursa inundatiei, va trebui sa scoti din camerele afectate apa (daca mai exista) si piesele de mobilier, pentru a te putea apuca de reparatii. Atentie, insa, nu vei putea face nimic daca peretii si pardoseala nu sunt complet uscate. Daca nu beneficiezi de o ventilare a spatiului extrem de buna si o temperatura propice, acest proces dureaza destul de mult, uneori chiar si o luna, in functie de dimensiunile spatiului si de gravitatea situatiei. Iar in acest timp, daunele se extind, pentru ca igrasia si mucegaiul pot distruge vopseaua, tencuiala, placile de rigips.

O solutie eficienta, care ofera cele mai bune rezultate intr-un timp scurt, este folosirea unui dezumidificator (daca nu ai, il poti inchiria fara probleme) care sa asigure o uscare fortata a aerului din incapere si implicit, a peretilor, pardoselei si mobilei. Pentru astfel de situatii, este recomandat un dezumidificator profesional, cu o capacitate mai mare de dezumidificare. Pentru a creste eficienta dezumidificatorului, se poate folosi si o aeroterma electrica, mai ales daca temperaturile sunt scazute si nu exista suficienta caldura care sa sustina evaporarea apei din pereti si pardoseala.

 

Scoate covoarele si mobilierul la aerisit

Se vor usca destul de greu, asa ca, daca ai posibilitatea, scoate-le la aer, ca sa nu prinda miros. De asemenea, daca in fibrele covorului a intrat apa, cel mai bine ar fi sa il lasi la uscat in pozitie verticala, ca sa se scurga umezeala. Iar in cazul in care mobilierul este din lemn, sterge-l cat mai repede cu lavete din microfibra, care sa absoarba excesul de apa.

Daca reactionezi rapid, vei putea limita pagubele si iti vei putea pastra toate piesele afectate in urma inundatiei. Ideal ar fi sa nu se ajunga in situatia in care apa sa le deterioreze structura si sa devina imposibil de folosit.

Si aici, un dezumidificator te poate ajuta, chiar mai mult decat un radiator sau calorifer. Dezumidificatorul reuseste sa extraga apa din obiecte intr-un ritm natural, pe cand un radiator usuca fortat lucrurile, scazand rezistenta materialelor. In plus, daca nu exista si o ventilare eficienta a spatiului, vaporii de apa raman in aer si se reintorc in obiecte, pe cand dezumidificatorul colecteaza excesul de apa din aer.

 

Fa o evaluare a daunelor

Vei avea nevoie de ea (fotografiile cu daunele sunt necesare), dar si de o estimare a costurilor de reparatie, in special daca trebuie sa apelezi la o companie de asigurari. Mai mult decat atat, daca inundatia a fost provocata de o teava sparta in bloc (proprietate comuna), asociatia de proprietari va trebui sa asigure despagubirile, insa cel mai bine ar fi sa ai si tu o polita de asigurare care sa acopere si astfel de situatii.

In cazurile simple de inundatii, s-ar putea sa scapi numai cu cateva pete galbene pe pereti, situatie in care va trebui sa astepti ca zona sa se usuce si sa dai cu glet si vopsea din nou. In cazurile complexe, in care este necesara spargerea zidului, va trebui sa refaci tencuiala sau chiar sa inlocuiesti pardoseala si mobilierul (daca acestea s-au umflat din cauza umezelii si nu mai revin la forma initiala).

In concluzie, exista solutii pentru combaterea rapida a pagubelor provocate de inundatii, insa este important ca masurile sa se ia rapid (instalarea unui dezumidificator si a unei aeroterme, aerisirea spatiilor), astfel incat daunele sa fie minime.

 

Foto: Shutterstock.com