Tot ce trebuie sa stii despre igrasie. Cauze, metode de preventie, riscuri

 

Igrasia este un cosmar pentru cei mai multi dintre romani. Din nestiinta, insa, ajungem sa combatem doar efectele ei, nu si cauza.

Atunci cand am eliminat toate semnele acesteia la exterior, nu inseamna nicidecum ca am scapat definitiv de igrasie. Descopera in acest articol care sunt metodele prin care poti combate eficient si definitiv aceasta problema.

  1. Informatii esentiale despre igrasie
  2. De ce este igrasia periculoasa
  3. Cum scapi de igrasie
  4. Cum previi aparitia igrasiei

 

Informatii esentiale despre igrasie

 

Ce este igrasia. Diferenta dintre igrasie si condens

Igrasia este umezeala persistenta a peretilor unei incaperi. Fenomenul apare atunci cand apa este retinuta in porii zidariei.

Igrasia este des confundata cu condensul. Trebuie sa aflati insa ca nu orice perete umed sufera de igrasie. Si condensul, si igrasia se formeaza din cauza umiditatii crescute dintr-o incapere. Cu toate acestea, condensul este temporar, in timp ce igrasia este un fenomen permanent.

Igrasia influenteaza in rau microclimatul dintr-o incapere si duce la aparitia microorganismelor – a mucegaiului.

Stergerea mucegaiului de pe perete si aplicarea unui nou stat de vopsea nu duce la eliminarea problemei. Microorganismele continua sa se dezvolte in interiorul zidariei si elibereaza in atmosfera spori care ne pot imbolnavi.

Cum apare igrasia

Exista trei factori principali care duc la aparitia igrasiei in incaperi:

  • Lipsa completa a hidroizolatiei sau existenta unei hidroizolatii defectuoase –  cele mai multe cladiri din Romania nu au hidroizolate. Asta duce la aparitia igrasiei atat la etajele inferioare ale cladirii, cat si la cele superioare. Si o hidroizolare efectuata prost poate duce la instalarea fenomenului;
  • Ventilarea necorespunzatoare a incaperilor – igrasia care apare in locuintele termoizolate este o problema din ce in ce mai frecventa. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca ventilatia in aceste case este deficitara. Peretii neizolati ajuta la eliminarea umezelii, insa in locuintele termoizolate aceasta se acumuleaza si ramane in zidarie, astfel formandu-se igrasia;
  • Tehnici de constructie defectuoase – igrasia apare si atunci cand constructorii tencuiesc sau efectueaza prea devreme hidroizolatia unei cladiri. Apa deja acumulata in pereti nu are timp sa se evapore, iar fenomenul igrasiei apare la scurt timp dupa finalizarea lucrarilor.

 

In ce tip de materiale apare igrasia

Igrasia (si mucegaiul) nu „iarta“ nimic in cale. Va distruge vopseaua peretelui, tencuiala, placile de rigips. Apare de obicei in colturile incaperilor – de sus sau de jos, apoi se extinde pe tot peretele si pe tavan.

Incaperile predispuse la igrasie sunt baia, bucataria, camara si camerele cu pereti spre nord.

 

Cum recunosti igrasia pe perete. GALERIE FOTO

 

 De ce este igrasia periculoasa

Igrasia devine periculoasa in momentul in care apare si mucegaiul. In cantitati mici, sporii de mucegai nu ne afecteaza sanatatea. Insa, daca problema igrasiei scapa de sub control, sau daca acesti spori sunt inhalati de persoane foarte sensibile, intreg organismul poate fi afectat.

De-a lungul timpului, medicii au asociat mucegaiul cu numeroase probleme respiratorii, cu reactii alergice, cu afectiuni ale sistemului nervos sau cu episoadele depresive.

Dintre toate tipurile de mucegai, cele mai periculoase sunt cele care produc micotoxine (n.r. substante toxice aparute in cursul metabolismului unor specii de ciuperci microscopice), extrem de daunatoare si pentru copii, si pentru adulti, si pentru animalele de companie. Inhalarea unei cantitati mari de micotoxine poate provoca moartea.

Iata si cateva statistici relevante despre pericolele care vin la pachet cu depunerile de mucegai din locuinte:

  • Legatura dintre mucegai si depresie a fost stabilita in urma unui studiu revolutionar dat publicitatii in 2007;
  • Un alt studiu cu rezultante socante a stabilit ca aerul din locuintele americanilor poate fi, in unele cazuri, mai toxic decat cel din mediul inconjurator. Locuitorii SUA petrec 90% din timp in interiorul cladirilor si 60% din timp in propria locuinta;
  • In casele din SUA exista peste 1.000 de tipuri diferite de mucegai;
  • In lume exista insa peste 100.000 de specii de mucegai;
  • Specia de mucegai negru-verzui Stachybotrys chartarum este una dintre cele mai agresive si poate provoca decesul.

Cum scapi de igrasie

 

Scaderea umiditatii in incapere. Identificarea si eliminarea surselor de umiditate

Exista mai multe metode prin care poti reduce umezeala din locuinta si scapa definitiv de problema igrasiei. Primul pas este sa identifici sursa umezelii:

  • Daca stai la ultimul etaj si observi igrasie pe tavan, hidroizolatia acoperisului a fost cel mai probabil afectata si trebuie inlocuita. Anunta administratorul si vorbeste cu vecinii pentru a remedia sitiatia;
  • Daca ai o familie numeroasa si gatesti mult, investeste intr-o hota buna, care sa absoarba eficient aburul eliminat in casa de oalele in care fierbe apa;
  • Daca baia ta nu este dotata cu un geam prin care sa se faca aerisirea, monteaza un ventilator;
  • Nu usca niciodata hainele in casa;
  • Daca ai foarte multe plante, nu le uda din abundenta;
  • Investeste intr-un aparat precum cel din imaginile de aici. Este singurul destinat eliminarii umezelii din incaperi. Vine in doua variante: pentru uz casnic, si pentru constructii.

Metoda electro-osmotica

Aceasta metoda consta in introducerea in zidarie a unui curent electric de mica intensitate, total inofensiv, cu efectul de respingere a umezelii spre partea inferioara a zidurilor.

Curentul este introdus in pereti printr-o serie de anozi de titan care se monteaza in zidarie. Instalarea se face rapid, este curata, cu distrugeri minime. Rezultatul final este practic si invizibil, iar consumul de curent electric este comparabil cu cel al unei sonerii.

Metoda electro-osmotica este o metoda care poate fi folosita atat pentru prevenirea, cat si pentru combaterea igrasiei.

 

Cum previi aparitia igrasiei

 

Mentinerea sub control a umiditatii din interior cu dezumidificatoare

Umiditatea perfecta dintr-o incapere este cuprinsa intre 30% si 60%, spun specialistii. Ca sa te asiguri ca nu ai probleme in locuinta ta, poti folosi un aparat de masurare a umiditatii din zidarii. Acesta poate fi un higrometru sau un umidometru.

Daca simti un miros greu in casa si nu ai un dezumidificator, s-ar putea ca undeva, pe la colturi si departe de vedere, sa se fi format mucegaiul. Din pacate, vestea proasta este ca, de cele mai multe ori, mucegaiul este invizibil ochiului liber. Iar efectele asupra sanatatii pot fi devastatoare. Identifica, asadar, locurile din casa in care s-ar putea forma mucegaiul – includem aici blaturile de bucatarie sau frigiderul.

Temperatura in casa trebuie pastrata intre 20 si 23 de grade Celsius. Valorile mai mari inseamna automat si un grad de umiditate mai mare in locuinta, fapt care va duce la formarea mucegaiului si igrasiei. Acestea pot aparea inclusiv in pereti. Daca stiti ca umiditatea reprezinta o problema si in locuinta vostra, un dezumidificator casnic poate fi solutia ideala.

 

Hidroizolarea peretilor, fundatiei si acoperisului

Hidroizolarea joaca un rol important in prevenirea fenomenului condensarii si al formarii igrasiei. La fel de importanta este si o buna ventilatie a incaperilor.

Sistemele de solutii hidroizolatoare pot fi facute de la acoperis pana la temelie si ofera o protectie optima, prevenind patrunderea apei sub orice forma.

Hidroizolarea poate fi aplicata atat la interior, cat si la exterior, pe cladiri noi sau poate fi folosita in renovarea celor vechi. Cu ea poti sa izolezi constructii intregi sau doar incaperi cu probleme, cum este baia. Poate fi aplicata si pe cladiri industriale.

Specialistul in constructii este singurul in masura sa evalueze o locuinta si sa-ti recomande o solutie de hidroizolare in functie de nevoile specifice ale casei.

Vopsele antiigrasie

Vopselele si solutiile antiigrasie sunt o solutie impotriva condensului, nu a igrasiei, pentru ca actioneaza asupra efectului si nu a cauzei.

Acestea creeaza o bariera impermeabila si tin apa in zidarie, impiedicand condensarea ei la suprafata. Degradarea peretelui insa si formarea de mucegai periculos la interior vor continua.

Inainte ca aceste solutii sa fie aplicate pe pereti, acestia trebuie spalati cu clor si apoi lasati sa se usuce bine.

 

Ciment antiigrasie

Se obtine prin adaugarea unui aditiv special antiigrasie in mortarul de ciment. Se recomanda in tencuiala peretilor cu un grad ridicat de umiditate. Acesta va transforma partial sarurile care formeaza igrasia in saruri insolubile si hidrofobe (n.r. care nu absorb apa).

Solutia batoanelor congelate

Cea mai moderna solutie impotriva igrasiei, batoanele congelate vor determina disparitia mucegaiului pe o perioada de 25 de ani. Batoanele trebuie introduse in peretele cu probleme, cat mai aproape de fundatia casei. Gaurile in care se introduc aceste batoane trebuie sa fie facute la o distanta de 11 centimetri intre ele si trebuie sa fie mai scurte cu 2,5 centimetri fata de grosimea peretelui.

Batoanele se tin la congelator inainte de a fi instalate in pereti. Dupa topirea acestora, operatiunea se repeta de trei ori, apoi se trece la tencuirea peretelui.

Eficienta tratamentului este de 100%, spun specialistii.

Tu ce solutii ai aplicat impotriva condensului si a igrasiei? Functioneaza?

Sursă foto: Shutterstock.com