Uscarea sapei. Cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere

 

 

Uscarea sapei este o etapa extrem de importanta in renovare si constructie si nu trebuie sa facem niciun compromis cand vine vorba despre asta.

 Riscurile montarii pardoselii peste o sapa neuscata corect

Indiferent ca esti specialist in constructii sau amator, cu siguranta stii cat de importanta este uscarea sapei in procesul de constructie si renovare al unei locuinte sau al oricarui alt imobil, de altfel. Iti vom explica pas cu pas tot ce trebuie sa stii despre asta, astfel incat sa poti trece la etapa finisajelor in perfecta siguranta.

In cazul in care sapa nu este uscata complet si corect, pardoseala nu poate fi nici ea montata corect, astfel incat aderenta este slaba, apar denivelari la nivelul pardoselii, umflaturi ale parchetului si exista riscul formarii mucegaiului, care imprima un miros neplacut in casa, fiind de asemenea si un factor cu implicatii negative asupra sanatatii.

Instalarea pardoselii si continuarea lucrarilor pe o sapa inca umeda va genera noi costuri, pentru ca lucrarile vor trebui refacute.

 Cum stii ca sapa este suficient de uscata 

In cazul in care te intrebai cat dureaza uscarea sapei, trebuie sa stii ca acest aspect depinde foarte mult de grosimea si tipul sapei. In general, uscarea sapei pentru instalarea pardoselii in conditii de siguranta dureaza cateva saptamani.

Formula aplicata in general de constructori este de o saptamana pentru fiecare centimetru de sapa. Asadar, pentru o sapa de 4 cm, vom avea nevoie de 4 saptamani pentru uscare. In cazul in care sapa este egala sau trece de o grosime de 5 cm, se calculeaza la patrat. Astfel,  pentru o sapa de 6 cm, de exemplu, se vor calcula cele 4 saptamani, la care se vor adauga inca 4 (2X2), asadar va fi nevoie de 8 saptamani pentru uscare.

Pentru a stabilit daca sapa este sau nu uscata, poti sa te folosesti de doua metode:

 

  •  Metoda empirica – culoarea sapei

    – Pe masura ce se usuca, sapa se inchide la culoare. Asadar, cu cat aceasta are o nuanta mai inchisa, cu atat este mai uscata.

  • Cum se masoara umiditatea sapei in mod riguros folosind aparate speciale? 

    – Exista, totodata, si aparate speciale pentru masurarea umiditatii din sapa – higrometru sau umidometru. Cand acest instrument arata o umiditate de 2%, se poate trece la instalarea pardoselii.

 

 Factorii externi care determina viteza de uscare a sapei 

Viteza de uscare a sapei depinde, in primul rand, de factori ce tin de mediu. Printre factorii interni care fac diferenta atunci cand vorbim despre viteza de uscare a sapei se numara:

    • Temperatura – Cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat mai repede se va usca sapa.
    • Umiditatea din aer – Un aer cu un grad ridicat de umezeala va face uscarea sapei mai dificila si de mai lunga durata.
    • Ventilatia din casa – Este un aspect ce contribuie in mare masura la uscarea sapei.

 

  • Suprafata pe care s-a turnat sapa – Cu cat suprafata este mai mare, cu atat dureaza mai mult timp uscarea

 

Factorii interni care determina viteza de uscare a sapei

Foarte importante pentru uscarea sapei sunt si:

  • Tipul de material folosit – Exista unele sape cu uscare rapida, ce pot scurta perioada necesara acestei etape
  • Umiditatea din material – Procentul de apa care a fost folosit cand s-a turnat sapa
  • Grosimea sapei – Cu cat grosimea este mai mare, cu atat va fi nevoie de mai mult timp de uscare. In general, grosimea sapei este de circa 5 cm.

 Metode de uscare a sapei 

Cum se usuca sapa? Exista, in principiu, doua metode prin care putem sa ne asiguram ca sapa este perfect uscata si ca putem instala pardoseala.

Uscarea naturala a sapei 

– Este metoda care nu implica niciun cost si niciun efort. Sapa este lasata pur si simplu sa se usuce in mod natural si se verifica nuanta, respectiv nivelul apei din ea pentru a se determina daca este sau nu uscata. Este metoda care dureaza cel mai mult – cateva saptamani, de regula.

Uscarea fortata a sapei

– Presupune uscarea sapei cu ajutorul unor echipamente tehnice.

Avantajele uscarii fortate a sapei

Folosirea unor aparate concepute special pentru uscarea sapei aduce mai multe avantaje:

  • O uscare sigura si controlata.
  • Uscarea este mai rapida, astfel incat se poate trece intr-un timp mai scurt la urmatoarea etapa in constructie.
  • Daca punem in balanta intarzierile generate de uscarea naturala si costurile generate de uscarea folosind mijloace tehnice, vom descoperi ca metoda mai economica, atunci cand tragem linie, ramane cea care implica folosirea unor echipamente profesionale, construite special pentru asta.

Metode de uscare fortata a sapei 

Este limpede ca uscarea fortata si controlata, am adauga noi, este cea mai avantajoasa metoda. Pentru asta putem folosi unul dintre aceste echipamente:

  • Dezumidificatoare profesionale pentru uscarea sapei –  Se aleg in functie de suprafata si putere. Daca ne vom uita la specificatiile dezumidificatoarelor, vom observa ca exista o capacitate maxima pentru care poate face fata un anumit model. Unele dezumidificatoare au o capacitate maxima de 50 de litri pe zi, altele sunt chiar mai puternice. Aceste echipamente sunt proiectate pentru regim de lucru prelungit sau continuu si pot lucra si la temperaturi mai joase, de pana la 5 °C.
  • Tunuri de caldura si alte echipamente de incalzire profesionale– Si acestea sunt echipamente eficiente in uscarea sapei si a constructiilor, in general. O temperatura ridicata va determina, in mod evident, o uscare mai rapida, iar apa va fi eliminata intr-un timp mai scurt.
  • Masini de vant si ventilatoare profesionale – Ventilatia va ajuta la eliminarea umiditatii din sapa si va ajuta la o uscare mai rapida a ei.

 

In final, este esential sa ne amintim, insa, ca, indiferent de metoda utilizata, uscarea sapei este una dintre etapele de care depinde calitatea lucrarii, costurile de intretinere pe termen lung, cat si confortul celor care vor locui in imobilul respectiv

Sursa foto: welcomia/Shutterstock