Solutii pentru izolarea casei tale – Izolatie cu polistiren vs. vata bazaltica

Solutii pentru izolarea casei tale

Izolatia nu mai este demult o etapa optionala in constructia caselor si imobilelor din Romania, ci un standard. Constructorii, dar si locatarii, au inteles rapid care sunt beneficiile rezultate din acest proces:
confortul termic sporit
scaderea consumului de energie si a costurilor aferente
cresterea rezistentei la intemperii a cladirii
impactul pozitiv asupra sanatatii locatarilor

Ramane insa intrebarea: care este cea mai buna solutie pentru izolarea casei tale?

Raspunsurile pe care le vei auzi cel mai des sunt polistirenul si vata bazaltica. In continuare, vei afla despre avantajele si dezavantajele ambelor materiale, iar la final vei putea decide care dintre ele este mai potrivit nevoilor tale.

MENIU:

 

Proprietatile polistirenului

Polistirenul este un material artificial realizat prin prelucrarea petrolului. Maleabilitatea, greutatea redusa, calitatea recunoscuta de izolant termic si costul scazut fac din acest material una dintre cele mai populare optiuni pentru izolatia exterioara a locuintelor.

Polistirenul are o rata de absobtie foarte mica, ceea ce inseamna ca locuinta ta va fi ferita si de umezeala provenita din exterior. Rata de absorbtie variaza insa si in functie de tipul de polistiren folosit:
polistiren expandat – acesta este materialul cel mai des folosit la izolatia locuintelor si ofera permeabilitate peretilor
polistiren extrudat – este mult mai dens decat polistirenul expandat, ceea ce il face un izolant termic mai bun; deoarece „nu lasa peretii sa respire”, este folosit mai degraba la izolatia subsolului si a fundatiei

Ambele tipuri de polistiren au un timp foarte lung de biodegradare si sunt considerate materiale poluante. In acelasi timp, polistirenul poate fi reciclat.

Proprietatile vatei bazaltice

Vata minerala bazaltica este obtinuta prin procesarea bazaltului, o piatra vulcanica naturala. Doar prin simpla comparatie cu polistirenul, vata bazaltica este o alegere ecologica, iar avantajele nu se opresc aici.

Materialul este folosit nu doar ca izolant termic, ci si ca izolant fonic. Chiar daca are o greutate mult mai mare fata de polistirenul expandat, vata bazaltica este elastica si deci usor de aplicat pe orice suprafata.

Care material este mai rezistent?

Fara indoiala ca vei dori sa alegi produsul cel mai rezistent pentru casa ta. Pentru o izolatie durabila si sigura, exista mai multi factori de care trebuie sa tii cont.

Rezistenta la incendiu

In mod normal, polistirenul expandat are o rezistenta scazuta la incendiu. Temperatura sa de aprindere este in jur 490° C. Din fericire, polistirenul pe care il gasesti astazi pe piata este, in majoritatea cazurilor, ignifugat. Atentie insa, caci ignifugarea nu face un material imun la foc, ci doar intarzie un timp indelungat aprinderea.

Vata bazaltica in schimb are o rezistenta naturala la foc, avand o temperatura de aprindere mai mare de 1000o C. Conform normelor europene, vata bazaltica este incadrata in clasa de reactie la foc A1, drept „produs incombustibil care nu contribuie deloc la dezvoltarea incendiului”.

Stabilitatea dimensionala

Stabilitatea dimensionala se refera la capacitatea materialului izolant de a-si pastra aceleasi dimensiuni, chiar si dupa un timp indelungat de utilizare.

Ambele materiale sunt considerate si promovate ca fiind stabile. Atat timp cat casa ta nu este supusa vreunui impact fizic major, nici polistirenul si nici vata bazaltica nu ar trebui sa-si modifice in vreun fel forma.

In plus, tencuiala exterioara protejeaza izolatia de intemperii, asa ca poate dura zeci de ani pana cand materialele pe care le folosesti vor suferi chiar si cea mai mica modificare.

Trebuie totusi spus ca, si in acest caz, vata bazaltica are un avantaj. In timp ce polistirenul poate fi modificat de temperaturi mai mari de 80o C (putin probabile), vata minerala isi pastreaza dimensiunile relativ neschimbate, indiferent de conditii.

Rezistenta la umezeala

Sporirea confortului termic nu este singurul lucru la care trebuie sa te gandesti atunci cand izolezi casa. Este foarte important ca materialele alese sa protejeze zidurile constructiei de umezeala din exterior.

Nici polistirenul expandat si nici vata bazaltica nu sunt impermeabile. De asemenea, trebuie sa stii ca materialele impermeabile nu se folosesc pentru izolarea peretilor exteriori. Doar extremitati ale casei (precum acoperisul sau subsolul) care intra des in contact cu umezeala trebuie izolate cu materiale impermeabile (precum polistirenul extrudat sau membranele bituminoase hidroizolante).

In cazul peretilor, o tencuiala buna ar trebui sa protejeze izolatia de cantitatile mari de umezeala. Insa dintre cele doua materiale discutate, cel mai rezistent la apa ramane polistirenul. Vata minerala se poate deteriora daca acumuleaza prea multa apa si isi poate pierde proprietatile izolante.

Cum iti afecteaza aceste produse sanatatea?

Daca este excutata corect, izolatia exterioara a casei ar trebui sa aduca doar beneficii sanatatii tale. Insa, la fel ca in cadrul oricarui proces de constructie, si in cazul izolatiei exista si riscuri pe care trebuie sa le ai in vedere.

Care alegere este mai naturala

Desi polistirenul expandat folosit la izolatia exterioara nu poate avea un impact negativ asupra sanatatii tale, el este un produs 100% chimic.

Vata bazaltica minerala se obtine prin topirea bazaltului in cuptoare, la temperaturi de 1600o C si prin desprinderea acestuia in fibre. Chiar daca produsului final i se adauga adezivi si uleiuri, materialul obtinut este mult mai natural decat polistirenul.

Respirabilitatea sistemului

Am mentionat mai sus calitatea materialelor izolante de a oferi „permeabilitate peretilor” sau de a „lasa peretii sa respire”. Ca in orice locuinta, si in casa ta se vor acumula vapori de apa din diverse surse (gatit, dus, calcat rufe etc). O mare parte din vapori se elimina nu doar prin diversele cai de aerisire, ci si prin pereti.

Chiar daca o izolatie exterioara buna nu trebuie sa lase umezeala sa intre in casa, aceasta trebuie totusi sa permita vaporilor sa iasa din locuinta. Altfel, creste in mod seminificativ riscul aparitiei mucegaiului si a igrasiei.

Atat polistirenul expandat, cat si vata bazaltica lasa peretii sa respire. Insa si aici vata minerala are un avantaj: deoarece este un material steril, ea nu permite microorganismelor sa se dezvolte.

Gradul de toxicitate

Daca vei alege vata bazaltica, unul dintre primele lucruri care ti se va spune despre acest material este ca sub nicio forma nu trebuie sa il manipulezi fara manusi de protectie. Atingerea vatei bazaltice cu mana libera cauzeaza mancarimi ce pot evolua in iritatii.

De asemenea, unele din particulele din compozitia vatei pot fi inhalate, ea prezentand un pericol pentru sistemul respirator. Aceste pericole sunt valabile insa doar in perioada in care se executa izolatia, vata bazaltica devenind inofensiva odata ce este acoperita de rigips.

Oricat de chimic ar fi polistirenul, el nu prezinta niciun astfel de pericol in timpul constructiilor.

Care material atrage rozatoare?

Soarecii si sobolanii nu vor fi atrasi de un material sau altul. Daca ai insa ghinionul sa iti faci casa intr-o zona in care ei sunt deja prezenti, sunt sanse mari ca micile mamifere sa se instaleze pur si simplu in izolatie, fiind atrasi de caldura si de mirosurile de mancare. Nici vata bazaltica si nici polistirenul nu sunt imune la actiunea rozatoarelor.

Greseli in izolarea constructiilor si solutii

Desi astazi informatii generale despre izolatia termica sunt la indemana oricui, atat meseriasii, cat si beneficiarii, continua sa faca anumite alegeri gresite, ale caror efecte se fac simtite in timp.

Una dintre cele mai intalnite greseli este folosirea materialului nepotrivit. Chiar daca producatorii si specialistii au anumite recomandari, uneori beneficiarii sau mesterii prefera sa le ignore, alegand fie produse mai ieftine, fie produse total nepotrivite. Daca un material mai ieftin va insemna o izolatie termica mai putin eficienta, folosirea materialului gresit poate avea efecte dezastruoase pentru locuinta ta.

Nu putine sunt cazurile in care polistirenul extrudat a fost folosit pentru izolarea fatadelor (in locul celui expandat). Rezultatul este o locuinta ai carei pereti nu pot sa respire si care acumuleaza o cantitate mare de umezeala. Solutia, in acest caz, este fie refacerea completa a izolatiei, fie folosirea unui dezumidifcator profesional.

Alteori nu sunt respectate anumite specificatii tehnice, precum grosimea placilor de material folosite sau numarul corect de ancore de care sunt prinse placile. Daca ignori aceste detalii vei avea nu doar o izolatie ineficienta, dar si o lucrare care se va deteriora usor. Intr-un timp scurt, placile montate incorect se pot desprinde, devenind un real pericol pentru oricine trece pe langa locuinta ta.

Care material este mai usor de folosit?

Odata ce cunosti proprietatile fiecarui material, tot va trebui sa consideri cat de practice sunt ele de fapt pentru izolarea casei tale.

Arii de aplicare

Vata bazaltica are o greutate mai mare decat polistirenul expandat, greutate care se adauga la cea a structurii casei. Nu este recomandat sa folosesti vata bazaltica daca vrei sa izolezi un balcon sau daca doresti sa izolezi o casa mai veche, de a carei stabilitate nu esti sigur.

Dificultatea montajului

Chiar daca procesul de montare al polisitirenului este mai usor decat in cazul vatei bazaltice, aceasta are totusi avantajul de a fi mai maleabila. Asta inseamna ca, daca optezi pentru vata bazaltica, vei putea acoperi toate golurile si denivelarile din izolatie.

In cazul polistirenului, golurile se acopera, de obicei, cu mortar de tencuiala.

La ce costuri trebuie sa te astepti?

O izolatie exterioara cu polistiren expandat te va costa in jur de 60-80 de lei pe metrul patrat. Pentru o izolatie cu vata bazaltica, ai putea sa platesti chiar dublu.

Pretul este justificat de procesul tehnologic mult mai complex prin care vata este realizata, dar si prin procesul mai anevoios de montare. Avantajele pe care vata le ofera sunt insa greu de contestat.

In concluzie, daca doresti o izolatie ieftina si eficienta, solutia este polistirenul expandat. Daca, pe langa izolatia termica, doresti o rezistenta sporita la incendiu, o izolatie fonica superioara si un risc aproape inexistent de aparitie a mucegaiulu si a igrasiei, atunci va trebui sa platesti mai mult, pentru vata bazaltica.

Sursa foto: Shutterstock