9 metode prin care poti face racoare in casa fara aer conditionat

Ventilator

Persoanele sensibile la aerul conditionat, dar si cele care nu sunt pregatite pentru o astfel de investitie, au la dispozitie multe alte optiuni prin care pot aduce racoarea in casa in timpul verii.

In acest articol vei afla cum poti sa ai parte de racoare in casa in zilele caniculare, fara aer conditionat.

 

 

 

Acoperirea ferestrelor

Una dintre cele mai simple metode de racire a camerei, fara ajutorul aerului conditionat, este umbrirea ferestrelor. Mare parte din caldura care intra in casa in sezonul cald provine de la radiatia solara care patrunde prin fereastra.

Prin urmare, simpla acoperire a ferestrelor va modifica simtitor atmosfera din casa, cele mai bune solutii fiind urmatoarele:

  • montarea unor rulouri sau a unor copertine din panza deasupra ferestrelor;
  • instalarea la nivelul fatadei, perpendicular, a unor pergole din lemn, orientate catre sud, care vor aduce umbra la interior vara, dar vor lasa soarele sa patrunda in casa in timpul iernii;
  • montarea la exterior a unor folii reflectorizante transparente sau a unor storuri de exterior (mai ales in cazul ferestrelor de mansarda);
  • plantarea de copaci in dreptul ferestrelor orientate catre est si vest, metoda care, la fel ca in cazul pergolelor fixe, va ajuta la racirea casei in sezonul cald, dar va lasa lumina sa intre in incapere iarna.

Reglarea umiditatii aerului

O alta metoda eficienta de a face racoare in casa o reprezinta reglarea umiditatii aerului.

Un nivel scazut al umiditatii (asadar, un aer uscat) favorizeaza aparitia alergiilor si a bronsitei, dar poate cauza si alte probleme de sanatate: de la congestia nazala si senzatia de uscaciune la nivelul pielii pana la agravarea unor afectiuni ale cailor respiratorii, precum astmul si sinuzita.

Cei mai afectati sunt bebelusii, care au pielea foarte sensibila si un sistem imunitar incomplet dezvoltat. In camera acestora este bine-venit un umidificator – aparat care transforma apa in vapori, pe care ii raspandeste in incapere.

Umiditatea excesiva poate avea efecte la fel de neplacute: aparitia mucegaiului si, odata cu el, a unor probleme de sanatate deloc de neglijat, printre care rinita alergica si astmul. Solutia, in acest caz, o reprezinta dezumidificatorul, un aparat care absoarbe rapid umiditatea din aer.

Este bine de stiut ca nivelul optim al umiditatii aerului din interiorul locuintei se situeaza intre 40-55% (chiar 60% in camera bebelusilor). Poti afla care este valoarea exacta a umiditatii din fiecare incapere cu ajutorul unui higrometru sau umidometru (instrument de masurare a umiditatii aerului) ori, si mai bine, alegand de la bun inceput un umidificator cu hidrometru.

In lipsa umidificatorului, ai la dispozitie si alte metode pentru cresterea umiditatii din camera, cum ar fi:

  • instalarea unor plante ornamentale care purifica aerul si regleaza nivelul umiditatii, asa cum sunt feriga Boston, crinul pacii si dracaena;
  • amplasarea unui vas cu apa pe calorifer, pentru a compensa scaderea umiditatii aerului odata cu pornirea sistemului de incalzire;
  • evitarea uscarii rufelor pe calorifer si folosirea uscatorului de rufe, in asa fel incat vaporii de apa sa se raspandeasca in camera.

Izolarea termica a casei

Printre cele mai indicate solutii pentru racorirea casei se numara si izolarea termica a acesteia. O casa izolata eficient primeste mai multa racoare vara.

Avantajele termoizolarii nu se opresc aici: sunt eliminate pierderile de caldura, scade riscul aparitiei igrasiei si faci economii.

Cele mai utilizate materiale termoizolante sunt polistirenul, vata minerala de sticla, vata bazaltica, spuma poliuretanica, dar si solutiile ecologice, precum celuloza si canepa, care nu contin substante periculoase pentru mediu sau pentru sanatate.

O solutie naturala accesibila o reprezinta si balotii de paie, din care poate fi construita intreaga casa, in timp ce materialele cu cele mai bune proprietati de economisire a energiei sunt spuma poliuretanica rigida si vata minerala.

Aerisirea podului

Persoanele care locuiesc la casa trebuie sa asigure o buna aerisire a podului in timpul verii, in asa fel incat aerul cald sa fie evacuat mai usor.

Nu este obligatoriu sa ai guri de aerisire in cat mai multe zone ale podului. Sistemul de ventilatie trebuie realizat in functie de spatiul disponibil, calculat in metri cubi. Tine cont ca prea multe puncte de ventilatie pot favoriza aparitia umezelii si a mucegaiului.

Inchiderea ferestrelor ziua, urmata de aerisire noaptea

Daca aerisesti bine locuinta seara sau la primele ore ale dimineatii, iar ziua vei tine ferestrele inchise, vei avea parte de mai mult confort la interior. Recomandarea este valabila in special in cazul apartamentelor si al caselor realizate din beton si caramida, care au inertie termica ridicata.

Folosirea ventilatoarelor

Ventilatorul si racitorul de aer portabil sunt solutii clasice si eficiente de racorire a locuintei. Pe piata exista inclusiv ventilatoare de inalta capacitate, care asigura o ventilare rapida a unei cantitati mari de aer in incaperi slab aerisite, sau ventilatoare cu vapori de apa pe care le poti instala pe terasa.

O solutie foarte buna este si ventilatorul pentru tavan, care uniformizeaza aerul din incapere si este mai putin deranjant pentru persoanele sensibile la curentii de aer rece. Ca si in cazul aparatelor de aer conditionat, ventilatoarele trebuie curatate periodic de praf, pentru a fi cu adevarat utile si sigure pentru sanatate.

Scoaterea din priza a aparaturii neutilizate

Orice aparat electronic sau electrocasnic care nu se afla in uz, dar este mentinut in priza, degaja caldura si contribuie la cresterea temperaturii din camera. Prin urmare, scoate din priza aparatele cand pleci de acasa, fie ca este vorba despre televizor, computer sau incarcatorul telefonului.

Folosirea cuptorului dimineata sau seara

In zilele in care temperaturile urca pana la 30 de grade, este de preferat ca activitatile din bucatarie sa se desfasoare dimineata sau seara. Folosirea cuptorului, gatitul la aburi si prajirea alimentelor vor aduce mai multa caldura in casa.

Inlocuirea becurilor

Inlocuirea becurilor clasice cu becuri cu LED va reduce nu doar consumul de energie electrica, ci si temperatura din interiorul locuintei.

Becurile cu LED pot fi cu pana la de 7 ori mai eficiente energetic fata de becurile clasice. In plus, au o durata de viata mai lunga, degaja foarte putina caldura si permit reglarea intensitatii luminoase in functie de nevoile fiecarei incaperi.

Sursa foto: Shutterstock.com