Problema aerisirii baii – solutii eficiente pentru eliminarea umiditatii excesive

aerisirii baii

Nu este pentru nimeni o noutate faptul ca baia este camera din orice locuinta unde se acumuleaza cea mai multa umiditate. Acesta este si motivul pentru care atat peretii, cat si pardoseala baii sunt protejate temeinic cu placi din ceramica – elemente eficiente in prevenirea formarii igrasiei sau a mucegaiului.

Insa gresia si faianta nu fac o baie imuna la actiunea in timp a umezelii. Iar daca nu vrei ca formarile de igrasie sa-ti puna in pericol sanatatea, un lucru pe care nu trebuie sa-l mai ignori este capacitatea baii tale de a se aerisi.

Fereastra la baie – un caz rar

Fara indoiala, cea mai buna solutie de a aerisi o camera de baie este fereastra – element care, din pacate, este doar de cativa ani un standard in arhitectura romaneasca. Mai ales la blocurile vechi, construite inainte de 1990, ferestrele de baie lipsesc cu desavarsire.

Solutia pe care constructorii acelor vremuri o implementau era reprezentata de coloanele de aerisire. Acestea, desi sunt departe de a fi inutile, nu sunt chiar atat de eficiente in aerisirea completa a aburilor ramasi in baie. In plus, ele pot transporta mirosuri neplacute de la un apartament la altul si sunt intotdeauna un canal nedorit de comunicare intre vecini (transporta foarte bine sunetele intre locuinte).

In general, baile vechi sunt construite spre interiorul blocurilor, astfel ca nici daca ai dori nu ai avea cum sa-ti decupezi o fereastra in baie. De aceea, o prima solutie la problema aerisirii este un ventilator de baie, care se monteaza chiar la gura coloanei de aerisire.

Ce faci daca ti-ai zidit gura de aerisire?

Acesta este un caz pe cat de comun, pe atat de putin discutat. Sunt multi care prefera sa-si acoperea pur si simplu gura de aerisire din baie, din motive estetice sau pentru a scapa de mirosuri sau de zgomotele mai sus mentionate. Alteori, se pot intampla si erori de renovare.

„Destuparea” ventilatiei este o lucrare recomandata in aceasta situatie, insa nu poate fi realizata fara ajutorul profesionistilor. Chiar si asa, ai nevoie de niste masuratori cat se poate de exacte pe care nu le poti afla decat inspectand baia unui vecin de pe aceeasi coloana.

O solutie eficienta in cazul in care baia ta chiar nu mai are niciun fel de aerisire este instalarea unui dezumidificator casnic. Exista dispozitive special gandite pentru orice suprafete, unele fiind dotate chiar si cu functia de purificare a aerului. Fara indoiala, ele reprezinta o solutie moderna si inteligenta prin care iti poti proteja baia de excesul de umezeala.

Alte sfaturi pentru o aerisire eficienta a baii

In continuarea, iti oferim cateva sfaturi pe care le poti aplica in viata de zi cu zi pentru a reduce in mod constant umiditatea in baie:

    • Fa dus cu usa de la baie deschisa – chiar daca nu iti vei permite sa faci mereu asta in deplina intimitate, poti incerca macar din cand in cand sa lasi usa deschisa atunci cand te speli; astfel vei grabi si eficientiza dispersarea aburilor.
    • Nu lasa textile umede in baie – aici vorbim in special despre prosoape din baie, dar mai ales despre covorasul pe care il tii la iesirea din dus. Ele sunt capabile sa absoarba o canitate semnificativa de umezeala insa pot deveni rapid focare de bacterii, mirosuri neplacute si chiar mucegai. Inlocuieste prosoapele o data la cateva zile si nu tine pe jos un pres de baie mai mult de cateva zile.
    • Aeriseste masina de spalat – poate ca interiorul masinii tale de spalat iti pare inestetic sau poate ca pur si simplu nu doresti ca baia ta sa miroasa a detergent de rufe. Insa acumularea umezelii in interiorul aparatului electrocasnic poate duce la defectarea masinii sau chiar la aparitia mucegaiului.
    • Lasa lumina aprina dupa ce faci dus – in general, mucegaiul are nevoie de trei elemente pentru a se dezvolta: frig, umezeala si intuneric. Dupa imbaiere, lasa lumina aprinsa la baie aproximativ cinci minute pentru a descuraja aparitia fungilor.

Indiferent de aerisirea pe care o are baia ta, foloseste toate mijloacele pe care le ai la dispozitie pentru a elimina cat mai rapid umezeala din aceasta camera.

Sursa foto: Shutterstock.com