De ce uscatul rufelor in casa prezinta un pericol pentru sanatate

Uscarea rufelor in casa - un pericol pentru sanatate

In Romania, ca de altfel in multe colturi ale lumii, uscatul rufelor in casa este un obicei, daca nu placut, atunci cel putin practic. Nu in orice anotimp si pe orice vreme iti poti lasa rufele pe balcon, iar uneori cantitatea de haine pe care o ai de uscat este pur si simplu prea mare.

Insa acest obicei, pe cat este de putin placut simturilor, pe atat de periculos poate fi pentru sanatatea ta. Conform unui studiu realizat in Glasgow, Scotia, uscatul rufelor in casa reprezinta un risc pentru tine si familia ta. Unul din efectele secundare pe care putini il cunosc este faptul ca, dintr-o incarcatura medie de rufe puse la uscat, se evapora aproximativ 2 litri de apa.

Evident, acesti vapori creeaza o cantitate anormala de umiditate in locuinta ta. Printre problemele care pot aparea in urma acestei schimbari se numara:

  • dezvoltarea unui mucegai numit Aspergillus fumigatus, care poate cauza o boala de plamani numita aspergiloza
  • crearea unor conditii prielnice pentru dezvoltarea acarienilor
  • cresterea riscului de imbolnavire pentru persoanele predispuse la astm, rinita alergica sau alte alergii
  • punerea in pericol a persoanelor cu un sistem imunitar scazut.

Pentru a evita aceste probleme, dar si pentru a avea o garderoba uscata rapid, urmatoarele alternative iti pot fi de folos.

Foloseste un uscator de rufe

Daca masina ta de spalat nu este deja dotata cu aceasta functie, poti achizitiona separat un uscator de rufe. Dispozitivul iti poate usca toate hainele intr-un timp scurt, astfel ca nici nu va mai trebui sa stai o zi intreaga cu hainele umede in locuinta.

Desigur, un uscator de rufe standard are dimensiunile unei masini de spalat, astfel ca este posibil sa nu dispui de acest spatiu in baie. Il poti instala pe holul apartamentului, insa aceasta alegere se poate dovedi inestetica.

Exisa insa diverse variante de uscatoare electrice care te pot ajuta sa economisesti spatiu:

  • panouri radiante – poti monta un astfel de panou pe peretele baii, folosindu-l apoi pentru a usca rufele de care ai nevoie; chiar daca puterea de incalzire este una destul de mare, spatiile pentru agatat rufe sunt destul de limitate.
  • uscatoare electrice portabile – un astfel de uscator are o pompa de aer puternica, un spatiu generos pentru agatat rufe si cu o husa termica, astfel incat sa izolezi rufele umede de restul incaperii; desi este un dispozitiv pliabil, atunci cand il pui in functiune ocupa destul de mult spatiu.

Dezumidificatorul – cea mai buna solutie pentru sanatatea ta

Functia primara a unui dezumidificator casnic este aceea de a reduce excesul de umiditate din locuinta ta. Astfel, poti continua sa usuci rufele in casa asa cum o faceai si inainte, fara a te teme insa de efectele secundare nocive. Iti poti alege dezumidificatorul in functie de marimea locuintei tale si il poti regla astfel incat sa ai in orice anotimp nivelul de umiditate optim pentru sanatatea ta.

Desigur, un dezumidificator nu este gandit neaparat ca un dispozitiv pentru uscarea rufelor. Totusi, exista suficiente modele care dispun si de aceasta functie. Printre cele mai performante modele se numara:

  • Trotec TTK53E – recomandat pentru un spatiu de maximum 31 mp, Trotec TTK53E poate indica umiditatea din camera, avertizandu-te atunci cand aceasta este prea ridicata sau prea scazuta.
  • Supra Aldo 15 – poate fi folosit pentu spatii de 60 mp, avand un sistem dublu de evacuare a apei condensate.
  • Trotec TTK95E – este ideal pentru dezumidificarea spatiilor mari, de pana la 90 mp, putand regla chiar si circulatia aerului din incapere.

Acestea sunt doar cateva dintre modele de dezumidificatoare care te pot ajuta sa-ti usuci rufele in casa intr-un timp scurt si fara sa-ti pui sanatatea in pericol.

Alte sfaturi

Desigur, nu intotdeauna poti achizitiona unul dintre dispozitivele de mai sus de pe o zi pe alta. In acelasi timp, hainele murdare nu contenesc sa se adune in cosul de rufe.

Pentru a reduce timpul in care hainele stau atarnate pe un uscator obisnuit de sarma, poti sa lasi un spatiu mai mare intre rufele atarnate, asigurand o mai buna aerisire si impiedicand umezeala sa „migreze” de la o haina la alta.

De asemenea, daca ai haine foarte groase precum hanorace sau blugi, poti astepta sa se usuce pe o fata, pentru ca apoi sa le intorci pe cealalta fata, reducand astfel considerabil timpul de uscare.

Nu in ultimul rand, profita intotdeauna de zilele insorite si aeriseste, pe cat posibil, rufele pe balcon sau in fata unei ferestre larg deschise.

Sursa foto: Shutterstock.com