Umezeala excesiva poate fi mult mai daunatoare decat ne putem imagina. Obiectele din casa, hainele, mancarea si mai ales sanatatea familiei, toate pot avea de suferit in momentul in care aerul dintr-o locuinta este prea umed.
Uneori acest lucru este vizibil sau se simte prin mirosul specific al umezelii si mucegaiului. De multe ori insa efectele negative apar dupa o perioada mai indelungata cand poate fi prea tarziu sau prea costisitor sa le eliminam.
Nivelul recomandat de umiditate intr-o locuinta este intre 45% si 55%. Pentru masurare exista aparate speciale, numite higrometre, care pot indica daca, intr-o camera sau intr-o anumita zona din camera, sunt depasite aceste valori si, daca se impune, folosirea unui dezumidificator.
Un nivel de umiditate peste medie favorizeaza aparitia mucegaiului sau ciupercilor care pot fi cu greu indepartate din tencuiala, iar mobila de lemn poate fi astfel total compromisa.
Instrumentele muzicale si albumele de fotografii pot fi afectate de umiditate. Daca sunteti un colectionar de obiecte de arta, timbre sau carti de valoare, trebuie sa aveti la dispozitie un sistem de masurare a umiditatii si, daca se impune, un aparat de dezumidificare.
Cel mai important efect negativ al umiditati excesive este cel asupra sanatatii. In primul rand, prin aparitia mucegaiurilor, pot fi afectate persoanele – mai ales copii – care sufera de alergii. Mucegaiul poate duce chiar la dezvoltarea unor noi alergii si chiar la aparitia astmului. Un mediu umed este favorabil si pentru bacterii si virusuri ceea ce creste riscul imbolnavirilor. O umiditate excesiva poate agrava chiar si alte probleme pulmonare sau poate declansa reumatismul.
Umiditatea crescuta poate sa apara in general in perioada de iarna sau la trecerea dinspre toamna spre iarna si dinspre iarna spre primavara, in locuintele in care izolatia nu este perfecta. Umiditatea poate creste si in timpul verii, in locuinte care nu sunt ventilate corect, daca exista tevi sparte si umiditate excesiva la subsoluri, infiltratii de apa sau daca locuinta este aproape de un lac, un rau sau in cazul in care exista o piscina inchisa.
Daca pot fi determinate cu exactitate cauzele si acestea pot fi inlaturate, se poate folosi un dezumidificator doar cand aceasta creste peste masura pentru a reduce umiditatea aerului si a pastra-o in parametrii normali. Daca este vorba de cauze care nu pot fi eliminate, cum ar fi o izolatie proasta ce nu poate fi remediata usor sau o piscina interioara, trebuie ca dezumidificatorul sa fie folosit cu regularitate.
Exista numeroase tipuri de dezumidificatoare: pentru uz casnic, profesionale,industriale sau pentru piscine. In functie de cat de grava este problema cu care va confruntati si de spatiul in care aveti nevoie de dezumidificare, puteti alege sau consulta un specialist care sa va indice cel mai potrivit echipament si modul in care poate fi folosit corect si eficient.