Dezumidificam.ro Author

Cum uscam mai repede lucrarile de constructie

Cand vine vorba despre uscarea materialelor de constructie, tehnica utilizata va dicta in mare masura timpul dedicat proiectului, astfel incat este foarte important sa o alegi pe cea mai rapida.

Uscarea completa a materialelor este o conditie importanta pentru continuarea lucrarilor si pentru a obtine rezultatele scontate. Finisajele, de pilda, nu pot fi aplicare pe materiale care nu sunt uscate complet, asa ca pe santiere se folosesc diverse tehnici pentru a grabi uscarea lor. Incalzirea cu ajutorul aerotermelor si a tunurilor de aer cald sau utilizarea unui dezumidificator sunt principalele moduri prin care constructorii grabesc uscarea, insa asta nu inseamna ca ambele au aceleasi rezultate. Am realizat o comparatie intre cele doua tehnici, astfel incat sa faci cea mai buna alegere:

Folosirea sistemelor de incalzire pentru uscare. Cum actioneaza si cat de eficiente sunt

In interiorul cladirilor in constructie se aduc adesea diverse utilaje de incalzire menite sa faca uscarea mai rapida. Tunurile cu caldura sunt adesea utilizate pentru asta, la fel si aerotermele. In functie de anvergura constructiei se mai folosesc si solutii rudimentare de incalzire. Este o tehnica ce pare logica la prima vedere, dar care insa nu are mereu rezultatele pe care le asteapta constructorii.

Simpla introducere a caldurii in proces nu este suficienta pentru a elimina umezeala din structura materialelor. Desigur, incalzirea functioneaza intr-o anumita masura, insa nu este de ajuns. Caldura poate reduce temporar umiditatea relativa, dar nu indeparteaza umezeala din aer si nu reduce presiunea de vapori. Aerotermele electrice si tunurile de caldura sunt, intr-adevar, utile in timpul constructiilor, dar ar trebui mai degraba folosite pentru incalzirea spatiilor in timpul lucrarilor si nu pentru reducerea umiditatii.  

Prin utilizarea unui sistem de incalzire in vedera uscarii mai rapide, este posibil ca in profunzimea materialelor sa ramana apa, ceea ce va determina neplaceri dupa finalizarea lucrarii. Eficienta acestor sisteme nu poate fi garantata, deoarece ele nu sunt concepute pentru uscarea materialelor de constructie, ci pentru incalzirea spatiilor. Desi poate functiona bine utilizarea lor, procesul este mai indelungat si nu exista siguranta totala in ceea ce priveste uscarea materialelor.

Cum actioneaza un dezumifidicator asupra materialelor de constructie. Ce avantaje ofera

Dezumidificatoarele profesionale sunt construite special pentru a extrage umiditatea din aer. Cantitatea de apa pe care o pot colecta dezumidificatoarele profesionale poate ajunge pana la 150 litri, in regim de lucru continuu de 24 ore. In acelasi timp, ele sunt proiectate pentru regim de lucru prelungit sau continuu si pot lucra si la temperaturi mai joase, de pana la 5 °C.

Un dezumidificator reduce atat umiditatea, cat si presiunea vaporilor, asa ca eficienta lui este net superioara sistemelor de incalzire. Mai mult decat atat, pentru ca sunt gandite pentru asta, ele vin si cu specificatii clare cu privire la timpul necesar de uscare in functie de materiale si de grosimea lor.

Costurile de exploatare reprezinta un alt avantaj al dezumidificatoarelor. Desi achizitionarea sau inchirierea unui dezumidificator profesional este mai costisitoare decat cea a unui tun de caldura, exploatarea este mai ieftina, astfel incat dezumidificatorul devine o varianta mai ieftina.

„Prin comparatia celor doua tehnologii, cele mai uzuale utilizate pentru aplicatiile de uscare a constructiilor, este evident ca numai caldura nu poate reduce continutul de umiditate sau presiunea de vapori care este prezenta intr-un spatiu de constructie.”, este de parere Garrett Freeman, manager in cadrul Munters Moisture Control Services.

Printre problemele pe care le poate determina uscarea insuficienta se numara o rezistenta scazuta a lucrarii per total – crapaturi la nivelul peretilor, adezivi care nu tin bine, dar si dezvoltarea mucegaiului, care poate provoca o multime de alte neplaceri persoanelor care locuiesc in imobilul respectiv, astfel incat este imperativa gasirea unei solutii eficiente de uscare a materialelor.

Sursa foto: Shutterstock