Cum sa asiguri conditiile de mediu intr-un spatiu de depozitare

Un spatiu de depozitare poate fi de mai multe feluri si poate fi proiectat pentru a pastra diferite tipuri de produse. Modul in care acestea sunt mentinute in conditii optime pentru a nu le influenta negativ calitatea, depinde de doua categorii de factori: interni si externi.

Printre cei interni se regasesc structura, compozitia chimica a produselor si proprietatile fizice ale acestora. Noi ne vom indrepta, insa, atentia, in acest articol, catre factorii externi, care pot fi usor controlati folosind echipamente potrivite.

 

Pentru inceput, factorii externi pot fi impartiti la randul lor in alte trei tipuri:

  • Factori mecanici (ce pot duce la modificarea formei produselor in timpul transportului sau manipularii);
  • Factori fizico-chimici (umiditate, temperatura, lumina solara si calitatea aerului respectiv incarcarea acestuia cu diversi compusi poluanti);
  • Factori biologici (prezenta unor bacterii, insecte sau rozatoare).

Mai exista si alti factori care pot duce la modificarea calitatii unor produse, precum igiena din spatiul de depozitare, distanta la care sunt pastrate acestea, dar si prezenta unor mirosuri straine. Pentru fiecare tip de produs pastrat exista cerinte specifice care tin de factorii de mediu. Este important sa cunosti aceste specificatii, daca nu vrei ca produsele sa se deprecieze in timpul pastrarii, transportului sau al manipularii.

Cum poti controla temperatura

Temperatura din depozit poate fi influentata de anotimp si chiar de momentele diferite ale zilei. Pentru a pastra o temperatura constanta, propice depozitarii diferitelor produse, va trebui sa folosesti dispozitive specifice fiecarui sezon – de exemplu, aeroterme electrice, iarna, pentru incalzire, si aer conditionat, vara, pentru racire.

Daca vrei sa eviti deprecierea calitativa a produselor, este important sa stii care este temperatura optima pentru fiecare in parte. Daca nu sunt folosite metode de controlare a temperaturii, in conditiile unei umiditati crescute, se pot forma picaturi de apa care afecteaza ambalajele si continutul acestora.

Pentru a obtine temperatura optima, este necesar sa asiguri si o ventilatie eficienta, folosind ventilatoare de camera sau industriale, in functie de dimensiunea spatiului. Astfel, aerul trebuie ventilat cu un coeficient de circulatie de 7-8 ori pe ora, iar diferenta dintre aerul evacuat si cel introdus nu trebuie sa fie mai mare de 2 grade Celsius.

Cum poti controla umiditatea

Un alt factor care poate cauza deprecierea produselor depozitate este umiditatea relativa a aerului, dar si variatiile acesteia. Umiditatea relativa se refera la continutul de vapori de apa din aer raportat la capacitatea maxima a acestuia de a mentine apa in stare gazoasa si este influentata de temperatura.

Astfel, daca temperatura dintr-o incapere creste, consecinta va fi scaderea umiditatii relative. O umiditate foarte scazuta poate duce la uscarea unor anumite categorii de produse depozitate, cum ar fi cele din lemn, in primul rand, dar si produsele din hartie, carton sau alte materiale pot fi afectate de o umiditate scazuta.

Daca umiditatea este ridicata, se creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor si a altor microorganisme. Cand nivelul umiditatii depaseste 95%, exista riscul sa se formeze mucegai pe produsele depozitate. Totodata, umiditatea ridicata poate afecta rezistenta ambalajelor si, chiar daca apoi acestea se usuca, isi vor pierde din calitati.

Pentru a evita deteriorarea produselor datorita unei umiditati excesive, trebuie folosit, pentru spatii mari, cum sunt halele de depozitare, un dezumidificator industrial (sau chiar mai multe dezumidificatoare, in functie de volumul de aer al incintei). Acesta va mentine nivelul optim de umiditate si poate preveni condensul chiar si in medii in care temperaturile scad spre zero grade Celsius.

Pentru perioadele in care aerul este prea uscat, se pot folosi umidificatoare profesionale sau industriale care pot aduce umiditatea la un nivel optim. Cel mai afectate de o umiditate scazuta sunt arhivele de documente.

Care sunt riscurile unor conditii de depozitare nepotrivite

Daca spatiul de depozitare nu a fost igienizat eficient, iar temperatura si umiditatea nu sunt pastrate la un nivel optim, pot aparea probleme care vor duce la diverse grade de deteriorare a produselor.

Într-un spatiu cu temperatura intre 20 si 30 de grade Celsius care nu este bine ventilat, iar umiditatea creste adesea peste 50-60% Rh, poate aparea mucegaiul. Dupa ce acesta s-a format, sporii vor rezista chiar si la 0 grade Celsius sau la temperaturi foarte ridicate.

Mai mult, in conditii de umiditate crescuta, se pot forma ciuperci care vor afecta aspectul produselor si vor degaja un miros neplacut. Pentru a scapa de aceasta problema, este indicat sa folosesti fungicide si sa elimini produsele afectate.

 

Ca sa te asiguri ca produsele depozitate nu se vor deprecia calitativ, este important sa folosesti dispozitive care iti permit sa controlezi factorii de mediu, precum temperatura si umiditatea. Mai mult, poti folosi un termohigrometru care sa te tina la curent cu valorile celor doi factori importanti.

 

Sursa foto: Shutterstock