Cum mentii un nivel optim de umiditate acasa si cum iti influenteaza sanatatea

Calitate aerului din locuinta influenteaza in mare masura starea de bine si sanatatea intregii familii, iar unul dintre factorii care influenteaza calitatea aerului pe care il respiram in interiorul locuintei este umiditatea.

Practic, este vorba de cantitatea de vapori de apa din aer. care poate fi prea mare sau prea mica. 

Primul semn care indica un nivel scazut de umiditate este aparitia senzatiei de gat uscat, iar o umiditate prea ridicata se face simtita,  in timpul iernii, prin aparitia condensului pe ferestre in timp ce vara se accentueaza senzatia de disconfort termic.  Este important sa stii nu doar care este nivelul optim de umiditate recomandat in locuinta, ci si cum poti sa il mentii in parametri optimi.

 

Care este nivelul optim de umiditate recomandat

Nivelul optim de umiditate dintr-o locuinta ar trebui sa fie cuprins intre 40 si 60%, in timp ce un nivel ridicat de umiditate in casa este cuprins intre 60 si 80%. Cand umiditatea depaseste 80%, deja problemele sunt extrem de serioase si se datoreaza, in general unor surse continue de umiditate – tevi sparte sau infiltratii – ce necesita interventii imediate.  O umiditate sub 40% poate fi favorabila pentru numeroase afectiuni, iar sub pragul de 20%, umiditatea este considerata extrem de scazuta cu efecte negative imediate asupra organismului.

Umiditatea optima din interior mai trebuie sa tina cont si de temperatura de afara, pentru a ajunge la un echilibru cat mai bun interior – exterior. Astfel:

  • intre 10 și 20 de grade Celsius temperatura exteriora, umiditatea recomandata pentru interior este intre 40 si 50%
  • intre zero și zece grade Celsius temperatura exteriora, umiditatea recomandata pentru interior este intre 35 si 45%
  • intre minus zece și zero grade Celsius temperatura exteriora, umiditatea recomandata este cuprinsa intre 30 si 40%.

 

Cum influenteaza umiditatea sanatatea

Indiferent ca este vorba de umiditate crescuta sau scazuta, aceasta poate duce la aparitia unor probleme de sanatate cum ar fi astmul, alergiile, iritatiile si disconfortul la nivelul cailor respiratorii, aparitia eczemelor, inrosirea sau uscarea ochilor.

Aceste neplăceri sunt favorizate de aparitia igrasiei si a mucegaiului pe pereti si tavan, cauzate de umiditatea crescuta. In schimb, nivelul scazut al vaporilor de apa in aer duce la aparitia senzatiei de gat uscat, mancarime la nivelul ochilor si nasului, senzatie permanenta de sete si piele uscata.

 

Cum mentii un nivel optim de umiditate in casa

In primul rand, poti incepe cu masurarea umiditatii din casa folosind un higrometru. In cazul in care nivelul de umiditate este scazut, trebuie sa folosesti un umidificator. Aerul uscat favorizeaza aparitia disconfortului atat vara, cand folosesti aerul conditionat, cat si iarna, cand temperatura din casa este ridicata.

In cazul in care, dimpotriva, nivelul de umiditate de ridicat, este indicat sa folosesti un dezumidificator. Excesul de umiditate din locuinta este principalul factor care favorizeaza aparitia mucegaiului, care la randul lui poate provoca probleme respiratorii.

 

Totodata, alte solutii pentru a mentine un nivel optim de umiditate acasa sunt urmatoarele:

  • Nu usca rufele in casa, deoarece va creste nivelul de umiditate;
  • Foloseste intotdeauna hota cand gatesti si, eventual, pune un capac pe oala cand gatesti;
  • Porneste ventilatia cand faci baie si aeriseste apoi;
  • Foloseste plante de apartament care absorb excesul de umiditate;
  • Aeriseste locuinta in fiecare dimineata.

Asa cum am subliniat si mai devreme, mentinerea unui nivel optim de umiditate in casa este benefica nu doar pentru sanatate, ci si pentru starea noastra de bine. Acest lucru este cu atat mai important daca ai copii mici deoarece sunt mai sensibili la probleme respiratorii cum ar fi astmul sau inflamarea sinusurilor provocate de umiditatea scazuta.

Umiditatea optima in casa scade riscul de aparitie a acestor probleme respiratorii, dar si raspandirea virusurilor, care se dezvolta in mediile uscate, cu o umiditate de sub 35-40%. Pe de alt aparte. atat timp cand umiditatea ramane sub valoarea de 60%, fungii si sporii de mucegai nu se pot dezvolta.

 

Umiditatea in casa este un factor care influenteaza in mare masura calitatea aerului pe care il respiram, asa ca este o prioritate sa mentii un nivel optim de umiditate in locuinta. Pe langa faptul ca scade riscul de aparitie a problemelor de sanatate, umiditatea optima ajuta la cresterea confortului de acasa.

 

Sursa foto: Shutterstock