Cum iti dai seama ca ai nevoie de un dezumidificator si cum alegi echipamentul potrivit ?

Semnele evidente ale unei umiditati excesive sunt usor de recunoscut. Poti observa pete de umezeala pe pereti, condens in colturile camerei, mai ales la peretii exteriori si pete de mucegai sau alimente alterate cu semne evidente de umezeala in debara.

Sunt totusi si alte semne pe care le observi mai greu, dar care iti pot indica faptul ca umezeala a fost sau este de durata: ferestrele de lemn sau usile nu se mai inchid perfect, iar pe tamplaria de termopan se observa picaturi de condens. Parchetul incepe sa scartaie, semn ca este afectat de umezeala sau incepe sa se umfle usor mai ales in zonele acoperite de covoare sau mochete. Pot aparea si alte semne care nu par direct corelate cum ar fi furnicile sau gandacii atrasi de umezeala.

Alte semne le puteti remarca la membrii familiei: imbolnaviri mai dese, in special raceli sau gripe persistente, senzatie de frig chiar daca termometrul arata o temperatura potrivita.

Primul pas pe care trebuie sa il faceti este folosirea unui echipament de masure a umiditatii pe care trebuie sa il plasati in zone diferite din casa. Astfel, aveti sanse mari sa descoperiti sursa unei umiditati excesive, fie ca aceasta vine din subsol, de sub dusumea,  dintr-o debara unde poate o teava este sparta sau de sub parchet.

Urmatorul pas este folosirea unui dezumidificator. Aveti mai multe astfel de echipamente din care sa alegeti. Daca umiditatea se datoreaza locatiei dumneavoastra, aproape de un lac sau o apa curgatoare sau casa este mereu la umbra, trebuie sa folositi permanent un dezumidificator. Pentru debarale sau camere mici, puteti folosi un dezumidificator casnic de capacitate mica, ce poate elimina 10-15 litri  de apa pe zi si poate mentine gradul de umiditate in parametrii normali.

Daca doriti sa il amplasati in incaperi mari sau subsoluri in care infiltratiile de apa sunt semnificative, alegeti un dezumidificator mai robust, mai puternic, cum este TTK 100  ce poate elimina pana la 30 de litri de apa in 24 de ore.

Pentru situatii de urgenta, cum ar fi uscarea peretilor dupa o inundatie puternica, puteti apela la inchiriere dezumidificator profesional. Acesta poate fi si inchiriat pe o perioada limitata pana cand sunt inlaturate cauzele inundatiilor si efectele neplacute ale acesteia. Deasemenea poate fi folosit si pentru uscarea cladirilor, tencuielilor si cresterea ritmului de executie a lucrarilor.