Cum planifici si urmaresti constructia casei? Sfaturi esentiale

constructia casei

Pe cat de frumos e visul sa ai o casa doar pentru familia ta, pe atat de dificila este materializarea acestei dorinte. Pe langa costurile implicate, efortul depus pentru a realiza o astfel de constructie este unul coplesitor – fapt valabil inclusiv pentru tine, in calitate de viitor proprietar.

De aceea, inainte sa demarezi un astfel de proiect, este important sa te documentezi temeinic asupra tuturor aspectelor ce tin de constructia unei case. Urmatoarele sfaturi sunt menite sa iti usureze numeroase decizii grele pe care va trebui sa le iei.

MENIU

Cum stabilesti locul viitoarei case?

Inainte de constructie, va trebui sa stii exact si care va fi locul in care vei locui si in care speri sa locuiasca si urmatoarele generatii ale familei tale.

Alegerea terenului

Primul si poate cel mai important pas este alegerea terenului unde iti vei construi viitoarea locuinta. Diverse aspecte ale casei le vei putea modifica in timp, insa o greseala pe care nu iti poti permite este sa alegi un amplasament total nepotrivit nevoilor tale.

Incearca sa nu alegi imediat primul teren pe care il gasesti, ci sa vizionezi cat mai multe spatii virane. Cele mai importante criterii de care va trebui sa tii cont sunt:
pretul
suprafata
accesul la utilitati (apa, canalizare, energie electrica, gaze)
pozitionarea fata de restul orasului

Utilitatile sunt vitale pentru a asigura buna functionare a oricarei gospodarii si ar fi de preferat sa ai acces la ele inca de la inceput. Altfel, va fi destul de costisitor sa iti conectezi locuinta la diversele retele.

Si pozitionarea fata de restul orasului va fi un factor care va conta foarte mult dupa ce te vei muta in viitoarea casa. Un teren izolat intr-o zona marginasa poate fi ieftin si iti va oferi liniste departe de tumultul orasului, insa va aduce si izolare. Ideal ar fi sa ai totusi acces la transportul public, dar si la magazine alimentare, unitati de invatamant si unitati sanitare. Nu te poti baza pe masina personala pentru toate drumurile pe care le vei avea de facut si, in plus, izolarea inseamna si mai putina siguranta pentru familia ta.

In acelasi timp, daca iti faci casa intr-o zona mai populata, va trebui sa iti faci inca din timp o idee despre viitorii tai vecini. Nu presupune automat ca daca te vei muta intr-un cartier de case vei da doar de oameni de treaba si ca elementele rau famate vor lipsi cu desavarsire.

Pozitionarea casei

Inca de cand achizitionezi terenul va trebui sa incepi sa-ti faci macar o idee generala despre cum iti vei amplasa casa. Pozitionarea ideala a unei locuinte este cu fatada principala orientata spre sud si cu spatele spre nord; astfel, vei primi lumina naturala pe tot timpul zilei.

Evident, nu orice teren iti va permite sa respecti aceasta orientare, insa va trebui sa o ai in vedere daca vrei ca locuinta ta sa fie eficienta din punct de vedere energetic.

De ce trebuie sa tii cont cand planifici constructia casei?

Oricat de nerabdator ai fi sa vezi fundatia turnata, dupa ce alegi terenul urmeaza o faza lunga de planificare de care depinde succesul lucrarii.

Actele de care ai nevoie

Inainte de a demara orice constructie, fiecare viitor proprietar trece prin aceleasi etape birocratice. Nu poti construi o casa in mod legal daca nu obtii intai urmatoarele documente:

Certificatul de urbanism – Eliberat de primarie, acest document atesta faptul ca poti realiza o constructie pe terenul tau, dar iti si impune anumite limite legate de inaltimea si suprafata constructiei;
Avize – Odata ce obtii certificatul de urbanism, in document va fi specificat daca mai ai nevoie si de alte avize. Acestea trebuie date atat de firmele furnizoare de utilitati (electricitate, apa, canalizare, gaze, salubritate, retea de telefonie), cat si de anumite autoritati precum cele de mediu, aparare civila, sanatate publica, aparare contra incendiilor sau regimul apelor.
Autorizatia de constructie – Ultimul act de care ai nevoie este autorizatia de constructie, eliberata tot de primarie, in baza certificatul de urbanism, al avizelor, dar si al proiectului casei (realizat de un arhitect autorizat).

Planificarea spatiului

Impreuna cu arhitectul va trebui sa planifici fiecare incapere a viitoarei tale locuinte. Desi visul tau poate sa fie o casa mare, tine cont ca o incapere supradimensionata iti poate aduce diverse costuri de materiale si finisaje pe care nu le doresti neaparat.

Evita sa ai camere de care nu le vei folosi, precum camere de oaspeti sau de relaxare. De asemenea, intreaba-te daca iti doresti o casa cu un singur nivel sau cu etaj. Intr-o casa cu etaj poti amplasa mai multe camere pe o suprafata mai mica, o sa ai mai mult spatiu pentru amenajarea curtii si materialele folosite pentru constructia fundatiei si a acoperisului o sa te coste mai putin.
In acelasi timp, pentru o casa fara etaj va trebui sa sapi o fundatie mult mai putin adanca.

Alegerea designului

Tot impreuna cu arhitectul, va trebui sa hotarasti ce aspect va avea casa ta. Poate vei fi tentat sa nu mergi dupa conventie si sa incerci un design iesit din comun. Tine insa minte ca anumite elemente de design exterior pot fi costisitoare si greu de executat. E de preferat sa te bazezi pe cat mai multe linii drepte si sa pastrezi la minim elemente precum arcade sau ferestre rotunde.

In plus, nu uita ca aglomerarea unei constructii cu elemente complicate de design poate avea ca rezultat o casa kitsch.

Alegerea constructorilor

Reputatia firmei de constructii pe care o alegi este importanta, insa nu ar trebui sa te bazezi doar pe ea. Incearca sa obtii de la ei un plan detaliat al lucrarilor si un necesar de materiale, pe care ei sa le respecte. De asemenea, contractul pe care il inchei ar trebui sa iti ofere si o garantie a calitatii lucrarilor.

Trebuie sa intelegi ca greselile facute in constructii se intampla in mod frecvent. Asigura-te ca echipele de muncitori vor fi supravegheate de un diriginte de santier, dar fa-ti suficient timp sa verifici personal fiecare etapa a executiei.

Stabilirea bugetului

In baza proiectului si a contractului cu firma de constructie, ar trebui sa ai o idee destul de clara asupra bugetului in care trebuie sa te incadrezi. Insa nu poti ignora neprevazutul in timpul constructiilor. Asigura-te ca esti pregatit financiar pentru cheltuieli in plus, insa doar daca acestea sunt justificate.

Casa „la rosu” sau „la cheie”?

Inca de cand discuti cu constructorii, va trebui sa stabilesti daca vrei sa primesti casa la rosu sau la cheie.

Casa la rosu inseamna ca vrei avea intreaga constructie terminata (fundatie, ziduri, plansee, acoperis), insa fara niciun fel de finisaj. Termenul „la rosu” vine de la culoarea rosiatica a unei case din caramida, netencuita.

Casa la cheie este o casa complet finisata pe care nu ramane decat sa o mobilezi. Pare avantajos ca o singura firma sa iti faca toata lucrarea, insa nu intotdeauna cei care se pricep la constructii se pricep si la finisaje. Poate vei dori sa lucrezi cu un designer interior sau poate doresti sa-ti faci o parte din finisaje de unul singur.

Ce trebuie sa urmaresti in timpul constructiei?

Chiar si cu o planificare atenta, nu poti prezice toate erorile si accidentele care pot avea loc in timpul ridicarii casei. Totusi, poti preintampina unele probleme, daca tii cont de anumite aspecte.

Alege materiale de calitate

Aceasta este o regula generala de care trebuie sa tii cont chiar si atunci cand incerci sa reduci costurile lucrarii. Te va costa mult mai mult sa ceri retusuri pentru lucrari facute cu materiale de proasta calitate, decat sa le faci direct cu materiale de clase superioare.

Asadar, nu face rabat de la calitatea caramizilor, a betonului, a lemnului sau a vreunui material de finisaje. Vei asigura astfel o constructie durabila si sigura pentru familia ta.

Controleaza umiditatea

Un aspect care poate intarzia mult constructia unei case este umiditatea. Elemente precum fundatia, sapa si tencuiala zidurilor trebuie sa se usuce bine inainte ca lucrarile sa poata continua. Exista insa si metode de a grabi acest proces.

Odata ce torni o sapa, poti apela la un dezumidificator profesional ca sa se usuce rapid. Un astfel de dispozitiv este util daca vrei sa grabesti aplicarea finisajelor pe pardoseala sau daca vrei sa poti lucra la casa si in timpul iernii.

De asemenea, poti afla oricand canitatea de umiditate din materialele de constructie cu ajutorul unui set profesional de masurare a umiditatii. Aceasta informatie iti va fi utila pentru aplicarea unor finisaje precum parchet sau vopsea lavabila.

Nu amana izolarea casei

Un apartament dintr-un bloc are de obicei unul sau maxim doi pereti in contact cu exteriorul. Viitoarea ta casa va avea probabil patru pereti care vor fi in permanent contact cu vantul, ploile sau razele puternice ale soarelui.

Nu amana termoizolarea acestora cu polistiren sau vata bazaltica. De asemenea, acoperisul va trebui hidroizolat cu o membrana bituminoasa. Discuta cu constructorul in privinta materialelor necesare fiecarei lucrari de izolatie si nu lasa niciun colt al casei neprotejat de intemperii. Astfel, locuinta ta va trece mai usor testul timpului.

La final, trebuie sa retii ca orice proiect de constructie sau chiar si de renovare se poate transforma foarte usor intr-un razboi al nervilor intre constructori (sau mesteri) si proprietar. Ideal este sa nu ajungi in aceasta situatie. Asculta sfaturile specialistilor, dar fii ferm in deciziile pe care le iei. Pana la urma, daca se fac greseli in constructie, tu esti cel care va trebui sa traiesti cu ele.

Sursa foto: Shutterstock.com