Cele mai bune plante care te ajuta sa ai un aer curat acasa

Plantele de interior nu au doar avantajul estetic, ci au si beneficiul de a ajuta la purificarea aerului din casa. Desi nu sunt vizibili cu ochiul liber, in aerul pe care il respiram zilnic acasa se gasesc diferiti compusi volatili organici care pot duce la aparitia problemelor respiratorii. Acestia pot sa apara cand faci curat, cand gatesti sau daca ai un animal de companie. Mai mult, aerul din locuinta este la fel de poluat ca cel de afara, fapt care este sustinut si de studiile celor de la Institute for Health Metrics and Evaluation.

Una dintre cele mai eficiente solutii pentru a imbunatati calitatea aerului din locuinta este folosirea unui purificator de aer. Acesta elimina atat particulele de praf, cat si alergenii, sporii de mucegai, polenul sau parul de animale pentru ca tu sa respiri un aer mai sanatos.

Insa, pe langa folosirea unui purificator de aer, mai poti alege si ghivece cu plante de interior, care sa ajute la cresterea calitatii aerului din casa. Iata care sunt cele mai bune plante de interior, pe care trebuie sa le ai:

Palmier Areca (Chrysalidocarpus lutescens)

Palmierul Areca este o planta extrem de eficienta pentru purificarea aerului si eliminarea compusilor chimici precum toluen si xilen, care se gasesc in diluanti pentru vopsea sau acetona. Planta prefera spatiile umede si pamantul fertilizat, exceptand perioada iernii. Trebuie sa o uzi regulat si sa o tii la lumina indirecta.

Ficusul de cauciuc (Ficus elastica)

Aceasta planta ajuta la eliminarea formaldehidei din aer. E de preferat sa o tii la o temperatura cuprinsa intre 16 si 27 grade Celsius, sa eviti razele directe ale soarelui, in special pe timpul verii. Poti aseza planta chiar si in locuri slab luminate deoarece se acomodeaza destul de usor. Nu o uda prea mult si asteapta pana cand pamantul se usuca de tot inainte sa ii pui apa din nou.

Ficusul plangator (Ficus benjamina)

Ficusul plangator poate sa elimine din aer compusi chimici ca toluenul, formaldehida si xilenul. Planta nu are nevoie de multa ingrijire, insa ca sa se dezvolte armonios este indicat sa stea intr-o zona cu temperaturi ridicate si umiditate peste 50%. Poti folosi un umidificator daca aerul din casa este prea uscat. Aceasta prefera lumina indirecta si trebuie udata frecvent, dar numai dupa ce pamantul din ghiveci s-a uscat complet.

Filodendron (Philodendron sp.)

Exista diferite tipuri de plante filodendron si toate sunt usor de ingrijit, se dezvolta armonios daca ii sunt indeplinite conditiile optime de crestere si sunt ideale pentru purificarea aerului din casa. Filodendronul cu frunze in forma de inima este cel mai popular si trebuie tinut intr-un loc cu lumina indirecta, insa tolereaza si locurile cu umbra. Trebuie sa il uzi atunci cand pamantul s-a uscat, insa are nevoie de mai putina apa pe timpul iernii, iar temperatura ideala este cuprinsa intre 16 si 21 grade Celsius.

Limba soacrei (Sansevieria trifasciata)

Cunoscuta popular sub denumirea de limba soacrei, aceasta planta ajuta la eliminarea din aer a compusilor chimici precum oxidul de azot, formaldehida, xilenul, benzenul si tricloretilena. Planta prefera de regula lumina puternica, insa poate sa reziste fara multa lumina pentru o perioada lunga. Evita sa o uzi prea mult deoarece daca pamantul este prea umed, atunci radacinile pot putrezi.

Iedera diavolului (Golden Pothos)

Aceasta planta poate elimina din aer benzenul, xilenul, tricloretilena si formaldehida. Iedera diavolului poate fi ingrijita cu usurinta si, in plus, este o planta care arata bine in orice locuinta. O poti aseza in apropierea unei ferestre, insa trebuie sa o feresti de lumina directa a soarelui. Pamantul din ghiveci poate fi turba deoarece este nutritiv si trebuie sa aiba umiditate ridicata, asa ca trebuie sa o uzi frecvent.

Crinul pacii (Spathiphyllum „Mauna Loa”)

Crinul pacii este considerata una dintre cele mai eficiente plante pentru purificarea aerului si eliminarea poluantilor precum tricloretilena, benzen si formaldehida. Planta este usor de ingrijit. Trebuie sa o pui intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui deoarece i se pot usca frunzele, de preferat un loc umbros, si sa o uzi o data pe saptamana.

Feriga Boston (Nephrolepis exaltata „Bostoniensis”)

Feriga Boston elimina cel mai bine formaldehida din aer, care se gaseste in sacii de plastic, fumul de tigara sau diferiti adezivi. Temperatura ideala trebuie sa fie cuprinsa intre 18 si 24 grade Celsius pe timpul zilei si intre 10 si 18 grade Celsius pe timpul noptii. Planta prefera lumina indirecta si umiditatea ridicata.

Atunci cand alegi plantele de interior pentru purificarea aerului tine cont ca este recomandat sa ai cel putin doua ghivece cu plante pentru fiecare noua metri patrati. Exista numeroase alte metode care te ajuta sa mentii un aer curat in locuinta, iar plantele se dovedesc extrem de eficiente in acest sens.

Sursa foto: Shutterstock