Cat de poluat este aerul din locuinta si ce metode de purificare sunt eficiente

Purificarea aerului

Asociem adesea poluarea cu fumul si praful industrial si cu emisiile motoarelor auto, dar pierdem din vedere un lucru: substantele nocive se afla, de multe ori, chiar in interiorul locuintelor noastre.

MENIU INTERTITLURI

Cum identifici sursele de poluare din interiorul locuintei

Daca locuiesti in apropierea unei zone industriale, a unui santier in lucru sau a unui drum intens circulat, ar putea fi nevoie sa testezi calitatea aerului din locuinta. Poti face acest lucru cu ajutorul unui instrument special, echipat cu senzori care detecteaza compusii organici volatili, dar, intre timp, asigura-te ca ai protejat bine ferestrele.

Pe de alta parte, daca locuinta ta este expusa poluarii din zona, particulele nocive se pot strecura usor la interior, prin intermediul conductelor, tevilor si sistemului de aerisire, asa ca ai nevoie si de alte solutii decat izolarea usilor si ferestrelor: curatarea aparatului de aer conditionat, instalarea unor plante care improspateaza aerul, folosirea unui purificator si a lampilor din sare, dar si alte idei despre care vom vorbi in continuare.

Trebuie sa stii, insa, ca poluarea de afara nu este singurul pericol. Casele moderne polueaza singure, in urma utilizarii aparatului de aer conditionat, plitelor cu gaz, detergentilor si altor produse de curatare, odorizantelor, lacurilor si vopselelor. Fumul de tigara, umezeala, temperatura ridicata sau praful acumulat de covoare si saltele afecteaza, de asemenea, calitatea aerului din locuinta.

Un indiciu despre cat de plouat este aerul din locuinta iti ofera si modul in care este distribuit acesta in camera. Daca, in aceeasi incapere, exista zone cu diferente de temperatura semnificative, fara ca problema sa poata fi localizata la sistemul de incalzire, te poti gandi deja la metode de purificare a aerului.

purificatoarele de aer

Metode naturale de purificare a aerului

Incepe cu solutiile naturale, precum plantele si uleiurile esentiale cu rol in imbunatatirea calitatii aerului, dar nu te opri aici: probleme de sanatate poate aduce si aerul prea uscat, cea mai buna solutie pentru a regla nivelul de umiditate fiind folosirea unui umidificator. Alternativ, poti tine un vas cu apa pe calorifer, sau poti pulveriza din cand in cand apa in incapere, folosindu-te de un spray.

In ceea ce priveste plantele care purifica aerul, cercetatorii de la NASA au un cuvant de spus pe aceasta tema: in 1989, acestia au publicat un studiu care demonstra ca anumite plante de interior pot contracara efectele nocive ale unor substante precum benzenul, formaldehida si tricloretilena, pe care le putem regasi in locuintele noastre. Stiai, de exemplu, ca tricloretilena este folosita ca agent frigorific, dar si la spalarea uscata a tesaturilor?

Printre plantele pe care NASA le-a identificat ca sanatoase pentru locuinta se numara crinul pacii, planta paianjen (voalul miresei), palmierul bambus, sansevieria (planta sarpe sau limba soacrei), floarea Flamingo, aglaonema si dracaena. Atentie,  insa: limba soacrei nu are ce cauta in camera celor mici, frunzele ingerate putand fi toxice.

Dincolo de metoda folosirii plantelor pentru un aer mai curat la interior, exista si alte solutii: uleiurile esentiale extrase din plante si arbori (menta, lamaie, lavanda, salvie, eucalipt, pin), care in amestec cu putina apa, pot fi pulverizate in camera, si lampile din sare, utile in orice locuinta in care exista un numar mare de aparate electrocasnice, dar si daca ai deja probleme respiratorii (astm, bronsita).

metode de purificarea aerului

Ce aparate poti folosi pentru purificarea aerului

  • Purificatoarele de aer moderne sunt echipate cu filtre HEPA care retin chiar si cele mai mici particule nocive, de pana la 0,3 microni, asta dupa ce au eliminat mai intai praful si alte particule mai mari. Sunt eliminati astfel alergenii din locuinta, dar scapi si de mirosurile neplacute, datorita filtrului de carbune si dispozitivului de ionizare. Unele modele au si lumina ultraviolet, care distruge bacteriile, virusurile si particulele COV din aer, iar altele sunt aparate 2 in 1 (purificator cu functie de umidificare).

Purificatoarele sunt recomandate in orice casa, dar in special acolo unde locuiesc persoane predispuse la alergii, familii cu copii mici sau unde mediul inconjurator este poluat.

  • Umidificatoarele sunt extrem de utile in camera bebelusilor, dar si in orice incapere unde exista un nivel scazut de umiditate. Aerul prea uscat afecteaza caile respiratorii si poate duce la afectiuni precum astmul, la deshidratare si reactii alergice. Unele umidificatoare sunt aparate de sine statatoare, care de multe ori difuzeaza si aroma, altele sunt incorporate intr-o aeroterma.

 

  • Dezumidificatoarele casnice regleaza umiditatea excesiva, inlatura riscul formarii condensului si filtreaza aerul si indeparteaza praful, sporii de mucegai, scamele si firele de par lasate in urma de animale. Astfel de aparate pot fi instalate nu doar in camera, ci si in debara, baie, sau alte spatii inchise, unde nu exista o buna ventilatie a aerului, si pot fi folosite inclusiv pentru a usca mai rapid rufele.

 

  • Aparatul de aer conditionat portabil poate fi montat cu evacuarea aerului cald prin fereastra si reprezinta o solutie recomandata persoanelor care locuiesc cu chirie sau care petrec putin timp intr-o anumita incapere.

 

Recomandari pentru un aer mai curat la interior

In afara metodelor de mai sus, poti avea parte de un aer mai sanatos in interiorul locuintei urmand si alte sfaturi:

  1. Curata la timp filtrul aparatului de aer conditionat.
  2. Foloseste hota de fiecare data cand gatesti cu aburi.
  3. Usuca rufele cu ajutorul unui dezumidificator.
  4. Inlocuieste plitele cu gaz cu alte variante, cum ar fi plitele cu inductie.
  5. Inchide ermetic sticlele si cutiile cu vopsele, detergenti si alte produse de curatare.
  6. Curata periodic salteaua, pernele si perdelele, care ascund cei mai multi acarieni, responsabili de aparitia alergiilor.
  7. Foloseste nu doar purificatorul de aer, dar si un aspirator cu filtru HEPA, care retine cele mai mici particule.
  8. Daca ai animale de companie care lasa mult par in urma, nu folosi covoare in toata locuinta.

Sursa foto: Shutterstock.com