Piscina interioara de dimensiuni reduse si jacuzzi-ul sunt tot mai populare in casele romanilor – isi gasesc usor locul in arhitectura unei case cu subsol sau demisol atunci cand sunt integrate inca din faza de proiect. Avantajele sunt nenumarate, de la propriul spa amenajat in casa pana la relaxarea pe care o ofera oricand, indiferent de conditiile meteo.
O alta solutie, valabila pentru cei care nu au proiectat piscina de la bun inceput, dar care au o curte suficient de mare, este construirea unei piscine acoperite langa casa. In ambele variante, este bine sa tii cont de cateva lucruri esentiale care te vor scapa de eventualele neplaceri:
1. Hidroizolatia piscinei
Aceasta trebuie realizata cu atentie si este bine sa optezi pentru o piscina sau un jacuzzi fara colturi, pentru a evita astfel zonele in care se aduna umezeala si uscarea suprafetei se face mai lent. In acelasi timp, trebuie acordata o atentie deosebita peretilor si imbinarilor acestora, care pot dezvolta mucegai. De asemenea, zona de langa piscina trebuie prevazuta cu o panta de scurgere a apei, care sa previna raspandirea apei in exteriorul piscinei.
Atentie la scurgere, aceasta previne baltirea apei, care contribuie la nivelul de umiditate. Poti monta o rigola pentru scurgerea apei in jurul perimetrului piscinei. De asemenea, instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala asigura uscarea rapida a apei si un confort in plus in anotimpul rece.
2. Prevenirea umiditatii excesive
Principala problema a unei piscine sau a unui jacuzzi de interior este reprezentata de umiditatea pe care o creeaza in atmosfera. O atentie deosebita trebuie acordata amplasarii jacuzzi-ului cu apa foarte calda, pentru ca aceasta ridica imediat nivelul de umiditate din aer.
Umezeala aduce dupa sine un lant de neplaceri, printre care aparitia mucegaiului si accelerarea degradarii unor materiale. Pentru a solutiona aceasta problema, este important sa instalezi un dezumidificator pentru piscina. Alegerea trebuie facuta cu grija, tinand cont de urmatorii factori:
- suprafata piscinei;
- volumul incaperii;
- frecventa utilizarii piscinei;
- diferenta de temperatura dintre apa din piscina si aerul din incapere.
Dezumidificatorul preia aerul umed din incapere (cu o umiditate de 70-80%), care este circulat printr-un sistem de evaporare-condensare, pentru ca in final sa rezulte un aer cald si uscat (cu o umiditate de 40%). Raportul dintre temperatura apei si cea a aerului este foarte important, intrucat atunci cand cele doua temperaturi sunt egale se produce condensul si, prin urmare, umiditatea creste. Nivelul de umiditate optim este de circa 50%.
3. Iluminatul piscinei
Ideal este ca iluminatul sa fie natural, insa, daca avem o piscina la subsol, aceasta o sa fie iluminata artificial. Toate aceste detalii se stabilesc cu un speciaist, inca din faza de proiectare. Daca piscina interioara are ferestre, luminatoare sau usi glisante, acestea vor crea un sentiment de open-space, dar pe timpul verii acestea pot crea o atmosfera sufocanta.
Pe de alta parte, un sistem de acoperis retractabil permite folosirea piscinei interioare ca o piscina exterioara pe timp de vara, insa atunci cand soarele apune este nevoie de o iluminare adecvata. Iata pentru ce poti opta:
- iluminarea in piscina prin reflectoare si spoturi fixate in peretii incaperii este de obicei suficienta si foarte atractiva; evita sa amplasezi sursele de lumina prea sus, pentru ca focusul trebuie sa fie pe piscina si, in plus, poate fi dificila schimbarea becurilor;
- iluminarea pe tavan cu fibra optica este mai accesibila; iluminarea trebuie sa fie subtila, pentru a crea o ambianta potrivita.
4. Igienizarea apei
Dupa utilizari repetate ale piscinei, incarcatura bacteriana a apei va creste, de aceea este indicat tratamentul pentru cresterea nivelului de clor din apa. Ulterior, este recomandat sa filtrezi bine apa sau sa umpli bazinul cu apa noua. Testeaza nivelul de clor inainte sa folosesti din nou piscina.
In acelasi timp, o piscina interioara nu este expusa la soare, fiind privata de actiunea dezinfectanta a razelor UV. In acest caz, tratamentul trebuie efectuat mai des decat in cazul piscinelor de exterior.
5. Instalatia si circuitul electric
Materialele folosite pentru pardoseala trebuie sa fie prevazute cu sifon pentru colectarea apei din jurul piscinei sau a jacuzziului. Un alt lucru important care necesita o atentie deosebita este crearea unui circuit electric separat pentru cazile cu hidromasaj care functioneaza in sistem monofazat, acestea fiind mari consumatoare de energie, in special atunci cand incalzesc apa.
Pentru a pastra apa calda mai mult timp, se recomanda folosirea unei prelate atunci cand jacuzzi-ul nu este folosit. Aceasta va reduce timpul de incalzire a apei, minimizand costurile de utilizare. De asemenea, la interior ai nevoie de o prelata deoarece apa calda din spa produce umiditate ridicata.
Daca decizi sa iti contruiesti o piscina, ia in considerare construirea unei piscine interioare sau a unui jacuzzi. O astfel de varianta presupune cheltuieli mai mici cu intretinerea decat o piscina exterioara si te poti bucura impreuna cu cei dragi de o atmosfera ca la spa in orice anotimp, intr-un mediu izolat si sanatos.
Sursa foto: Shutterstock