5 mituri despre construcții și adevărul din spatele lor

Domeniul construcţiilor este unul dintre cele mai importante pentru dezvoltarea unei societăţi. Această importanţă înseamnă că este mereu în centrul opiniei publice şi, ca atare, este mereu supus unor prejudecăţi şi ţinta unor mituri care sunt departe de adevăr. De exemplu, că locuinţele construite din lemn nu sunt trainice, sau că pe timpuri se construia mai solid. Acum toată lumea ştie că proiectul şi execuţia stabilesc cât de trainică e o construcţie.

Cu toate astea, însă, miturile importante legate de domeniul construcţiilor sunt legate şi de mediul înconjurător, de cei care pot să lucreze în acest domeniu sau despre perioada optimă pentru a construi ceva durabil. Iată care sunt 5 dintre cele mai frecvente mituri ale vremurilor de azi:

 

1. Oricine poate lucra în construcții, chiar și femeile

Parţial greșit: nu oricine poate lucra în construcții, e nevoie de experiență și de îndemânare pentru a face față și efortului, și responsabilităților pe care le implică ridicarea unei clădiri sau a oricărei construcții.

Pe de altă parte, deși poate fi destul de periculos să lucrezi în construcții, tot mai multe femei își găsesc o carieră în acest domeniu, în roluri diverse și cu oportunități care le așază cot la cot alături de bărbați.

2. Toamna nu se construiește, din cauza umidității aerului

Greșit: până de curând, perioada optimă pentru construcții se încheia odată cu răcirea vremii și cu primele ploi de toamnă, pentru că umezeala din aer poate să afecteze condițiile în care se usucă pereții unei case proaspăt construite, de exemplu.

Cu toate astea, există soluții care îți vor permite să lucrezi și atunci când timpul nu e potrivit pentru construcții. Poți închiria un dezumidificator profesional pentru eliminarea surplusului de umezeală din aer atunci când te-au prins ploile de toamnă cu proiectul de construcții neterminat.

3. Construcțiile sunt un domeniu de lucru periculos

Parţial adevărat: pe un şantier sunt nenumărate pericole care pot chiar ameninţa vieţile angajaţilor. Cu toate astea, dacă sunt respectate regulile de siguranţă şi standardele aflate în vigoare, riscurile pot fi reduse la minimum. Şi nu este vorba doar de echipamentul de protecţie pe şantier.

Printre noile măsuri de siguranţă implementate în construcţii se numără echipamentele şi utilajele mai sigure – cu elemente de siguranţă încorporate -, angajaţi pregătiţi pentru a face faţă unor scenarii critice, cursuri de  protecţia muncii şi planuri elaborate pentru managementul riscurilor.

4. Munca în construcții e pentru cei care nu au învățat carte

Greşit: domeniul construcţiilor este unul extrem de vast şi oferă nenumărate oportunităţi pentru oricine vrea să se implice. Nu doar persoanele fără studii superioare se pot angaja în acest domeniu, ci şi cei care au diplome.

Trebuie doar să găseşti cariera oportună pentru tine şi să continui pe acest drum. Nu trebuie să ştii cum se prepară cimentul ca să lucrezi pe un şantier în construcţie. Este nevoie şi de contabili, de specialişti de marketing sau de manageri de proiect.

5. Construcțiile au un impact negativ asupra mediului înconjurător

Greşit: este adevărat că în trecut nu se ţinea cont de efectele construcţiilor asupra mediului înconjurător. Se foloseau materiale de-a dreptul periculoase, cum e cazul plăcilor de azbest, dar în ultimii ani au câştigat teren soluţiile eco-friendly, împrumutate şi în domeniul construcţiilor.

Majoritatea, dacă nu toate clădirile noi sunt proiectate în aşa fel încât să aibă un impact cât mai redus asupra mediului, să fie cât mai eficiente din punct de vedere energetic şi să permită o cheltuială cât mai redusă a resurselor naturale.

Cele prezentate mai sus sunt doar câteva dintre miturile şi prejudecăţile legate de construcţii şi de cei care lucrează în acest domeniu. Unele lucruri sunt parţial adevărate, altele s-au schimbat de-a lungul anilor, odată cu îmbunătăţirile aduse de evoluţia tehnologică. Aşa că, data viitoare când mai auzi pe cineva vorbind despre construcţii, gândeşte-te de două ori înainte să crezi tot ceea ce se spune.

 

Sursa foto: Shutterstock