Cum ne afecteaza aerul uscat din locuinta si ce este de facut

efectele aerului uscat

Aerul uscat din interiorul locuintei nu face bine nici la frumusete, nici la sanatate si, de parca asta nu era destul, provoaca pagube si printre obiectele din casa. Iata de ce se intampla acest lucru si cum putem regla nivelul umiditatii.

MENIU INTERTITLURI

 

 

De ce scade umiditatea din aer si cum o putem masura

Interesandu-ne despre ce inseamna un aer sanatos la interior, iata-ne preluand cuvinte din vocabularul meteorologilor: este cazul sa vorbim despre umiditatea relativa a aerului, adica raportul dintre cantitatea de vapori existenti si cantitatea de vapori care ar exista la saturatie.

Umiditatea relativa este cea care ne arata viteza cu care apa se evapora de pe un corp si reprezinta ceea ce trebuie sa masuram atunci cand vrem sa aflam cat de umed sau de uscat este aerul dintr-o incapere. Daca nivelul umiditatii relative este mic, de exemplu, apa se va evapora mai rapid si vom avea curand senzatia de aer uscat. Nivelul optim, la care organismul se simte confortabil, este situat undeva intre 40% si 55%, pe continentul european, dar in functie de regiune si de anotimp, valorile pot fi diferite.

Nivelul umiditatii scade atunci cand pornim sistemele de incalzire, de aici si vechea recomandare de a tine un vas cu apa pe calorifer, incat sa nu ne mai simtim gatul uscat si nasul infundat. Avem, insa, la dispozitie si alte metode, mult mai eficiente, cum ar fi folosirea unui umidificator, dar si instalarea in apartament a unor plante care elibereaza vapori de apa in aer.

Umidificatorul va regla singur nivelul umiditatii, insa, daca ne dorim sa aflam care este situatia in fiecare incapere, umiditatea relativa a aerului se masoara cu ajutorul unor statii meteo de uz casnic.

Efectele aerului uscat asupra sanatatii

De ce este atat de important ca nivelul umiditatii aerului din locuinta sa nu scada prea mult? Din motive care tin de sanatate, confort si frumusete, deshidratarea afectand caile respiratorii, sistemul imunitar si pielea.

Cele mai afectate sunt persoanele predispuse la alergii respiratorii, dar si bebelusii, care au pielea foarte sensibila, motiv pentru care folosirea umidificatorului sau a altor metode de crestere a umiditatii (pana la aproximativ 60%) in camera acestora este extrem de importanta. In prezenta aerului uscat, mucoasele bebelusilor nu se mai umezesc corespunzator, efectele mergand pana la aparitia unor alergii sau a bronsitei. De altfel, studiile arata ca cele mai intalnite probleme de sanatate in cazul copiilor sunt cele respiratorii, bronsita acuta – boala inflamatorie a cailor respiratorii, cu actiune de scurta durata – fiind prima pe lista.

Aerul uscat la interior are si alte efecte neplacute, printre care congestia nazala (nasul infundat), strans legata de temperatura si umiditatea aerului din incapere, senzatia de uscaciune la nivelul pielii, ochilor si cailor respiratorii, iritatiile pielii si agravarea unor afectiuni respiratorii precum astmul, sinuzita si bronsita. Aerul uscat se numara si printre cauzele imbatranirii premature a pielii, alaturi de expunerea prelungita la soare, lipsa unui somn odihnitor si alimentatia necorespunzatoare.

Efectele aerului uscat asupra obiectelor din casa

Nici obiectele din locuinta nu se simt prea bine “pe uscat”: lemnul incepe sa capete fisuri, la fel vopseaua si izolatiile, ia praful se va depune mult mai repede. Si plantele au de suferit, atunci cand nivelul umiditatii este scazut, dar si fructele si legumele expuse pe masa.

aerul uscat in casa

Cum poate fi reglata umiditatea aerului

 

Exista diferite metode prin care putem imbunatati nivelul umiditatii aerului din locuinta:

  • Una dintre cele mai eficiente metode o reprezinta instalarea unor plante de interior precum feriga Boston, planta paianjen, crinul pacii, dracaena sau bambusul de apartament, care purifica aerul din incapere, regland, in acelasi timp, nivelul umiditatii, printr-un proces de transpiratie a frunzelor.
  • Clasica metoda a amplasarii unui recipient cu apa pe calorifer sau radiator poate fi eficienta, insa nu este neaparat si cea mai comoda varianta.
  • Mai indicat ar fi sa pulverizezi, din cand in cand, apa in incapere, cu ajutorul unui spray.
  • Daca alegi sa usuci rufele in casa, nu le aseza pe calorifer, ci foloseste suportul special, in asa fel incat vaporii de apa sa fie eliberati in camera, iar nivelul umiditatii sa creasca.
  • In sfarsit, cea mai eficienta si mai comoda solutie impotriva aerului uscat o reprezinta umidificatorul, aparat care transforma apa in vapori pe care ii raspandeste in incapere, regland astfel nivelul umiditatii. In functie de model, umidificatoarele pot indeplini si alte roluri: cele cu higrometru masoara nivelul umiditatii aerului, umidificatoarele cu difuzor de aroma rezolva si problema mirosurilor neplacute, in timp ce aparatele special concepute pentru camera bebelusilor au un nivel de zgomot foarte scazut si lumini suplimentare pentru noapte. Exista, insa, si alte variante, si anume aparatele 2 in 1 (purificator si umidifcator), care asigura un nivel ridicat de performanta, aeroterma si caloriferul electric cu umidificator.

 

Sursa foto: Shutterstock.com